Условна присъда получи шофьор заради катастрофа със загинал

12.01.2022 11:42

Вчера състав на Плевенски окръжен съд е разгледал наказателно дело, образувано на основание обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, срещу И.С.Т. от град Плевен. Това информират от Пресцентъра на Съдебната палата. Мъжът е обвинен в това, че на 23.12.2018 г. при движение по третокласен път, в посока гр. Плевен – с. Крушовица,  при управление на лек автомобил, застигнал движещ се в същата посока кон теглещ каруца, която била без никаква светлина, а возещите се в нея не били облечени в светлоотразителни жилетки. Последвал удар между лекия автомобил и каруцата, като в момента на удара автомобилът се е движел със скорост от 98,5 км/ч, при максимално допустима скорост в пътния участък – 90 км/ч. В резултат на удара, единият от пътниците в каруцата получил тежка гръдна травма, която довела до смъртта му.

Делото е внесено в съда на 16.11.2021 година и е разпределено с програмата за случаен избор на съдия-докладчик, добавиха от съда. В законоустановения срок е насрочено за първо по делото открито съдебно заседание, което да се проведе на 11.01.2022 година.

Съдебното заседание вчера е било разпоредително, в което се решават въпроси засягащи реда и начина на протичане на съдебното следствие. Подсъдимият е заявил, че иска делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие, т.е. с признаване на неговата вина в извършване на престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Съдебното следствие е приключило и е постановена присъда, с която Плевенски окръжен съд осъжда И.С.Т. на 2 години лишаване от свобода – условно, с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години и 6 месеца.

Направените деловодни разноски остават за сметка на подсъдимия.

Присъдата не е влязла в сила. Може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд – град Велико Търново, в 15-дневен срок от постановяването й.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: