Плевенска ученичка от МГ ”Гео Милев” спечели Международния литературен конкурс в памет на Кръстьо Хаджииванов

11.01.2022 10:56

Ани Георгиева от Математическата гимназия “Гео Милев” в Плевен спечели Международния литературен конкурс в памет на Кръстьо Хаджииванов – български поет, участник в съпротивата срещу комунистическия режим. Тя е отличена с първа награда в раздел “Поезия” – ученици, за творбата си “Велика България”. Деветокласничката е част от Клуб 2020 на проекта „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“ за постижения в сферата на литературата и  математиката.

Едно от двете първи места в раздел “Проза” за ученици пък беше присъдено на Дария Георгиева от плевенското с. Опанец за нейното есе “Вяра в истинската любов”.

Темата на конкурса тази година беше „Силата на вярата и свободният дух“. Литературният форум беше посветен на 90 години от рождението на поета Кръстьо Хаджииванов и на 70 години от саможертвата му. Организатори на събитието са Фондация „Кръстьо Хаджииванов“, Съюзът на независимите български писатели (СНБП), „Мелнишки вечери на поезията“ – гр. Сандански, Фондация „Спартак“ и Регионалното управление на образованието в Благоевград. Участваха над 200 автори, включително от чужбина, които се представиха с поезия и проза и бяха оценени от 5-членно жури с председател академик Марин Кадиев.

Отличените произведения ще бъдат публикувани в Алманаха на Съюза на независимите български писатели.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: