30 декември 1924 г. – Хъбъл показва, че не сме сами във Вселената

30.12.2021 7:25

30.12.hubble

На днешния ден през 1924 г. астрономът Едуин Хъбъл оповестява съществуването на други галактики, което променя схващанията за вселената като цяло. До този момент са наблюдавани само обекти от нашата галактика Млечен път, тъй като астрономите по това време смятат, че цялата вселена се изчерпва именно с тази галактика. На практика думата галактика произлиза от гръцкото название на Млечния път.
Първият, който споменава за наличието на отдалечени от нашата планета звезди е гръцкият философ Демокрит. За първи път Млечният път е наблюдаван през телескоп от Галилео Галилей през 1610 г., който открива, че галактиката е съставена от огромен брой звезди. Едва през 1750 г. Томас Райт спекулира в труда си „Оригинална теория, или нова хипотеза за Вселената“, че галактиката е въртящо се тяло от много звезди, които са свързани помежду си чрез гравитационните сили. Всъщност той се оказва прав.
Използвайки телескопа Хукър, най-мощният по онова време, Хъбъл успява да идентифицира няколко цефеиди (променливи звезди, жълти гиганти) в няколко спираловидни мъглявини, включително и мъглявината Андромеда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: