Ивет Горанова и Ангел Ленков са спортист и треньор на Плевен за 2021 година /снимки от церемонията/

21.12.2021 13:35

Олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 Ивет Горанова и нейният треньор Ангел Ленков бяха отличени като спортист и треньор на община Плевен за 2021 г. Церемонията по награждаване се проведе днес в зала „Катя Попова“ като честта да връчат отличията на най-изявените спортисти на Плевен имаха областният управител Марио Тодоров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, кметът Георг Спартански, зам.-кметът Стефан Милев и екпспертът към министерството на спорта Атанас Кършев.

Ивет Горанова стана за четвърти път „Спортист на годината на Община Плевен“, след 2017, 2018 и 2019г. През 2013г. Ивет Горанова е на първо място в категорията „Перспективен състезател“ до 14 години, през 2014г. е на първо място в категорията „Перспективен състезател“ до 18 години. В класацията „Спортист на годината“ през 2015г. Ивет Горанова е на трето място в категорията до 18 години. През 2016г. е на трето място сред десетте най-добри спортисти на Община Плевен.

В призовата тройка са още Росица Денчева, тенис на корт от ТК „Плевен 90“ на второ място и Красимира Димитрова, борба от СК по Борба. В категорията „Перспективни състезатели“ до 14 години в челната тройка са Йоана Константинова, тенис на корт, ТК Плевен ПСК на първо място, Альоша Илиев от СК по борба – Плевен с второ място и Стефани Иванова, карате от СКК „Спартак 14“ в трето място.

За „Отбор на годината“ бе обявен ХК „Полюс–ТМ“ – юноши, старша възраст.

На церемонията бяха връчени и отличия за юбилей и за принос в спорта. Русалин Русалинов, председател на КБИ „Петромакс“ получи плакет за изключителни заслуги за развитието и авторитета на плевенския спорт. Дино Динов, който е навършил 90 години е отличен като един от действащите съдии по лека атлетика в България. Той е един от най-добрите съдии – стартери на бегови състезания в България. Бивш състезател по лека атлетика, дългогодишен служител на Дружество за физкултура и спорт Спартак – Плевен, Дино Динов дълги години отдава сили, енергия и знания за развитието и популяризирането на спорта лека атлетика в град Плевен. Александър Бенчев получи грамота като дългогодишен състезател на футболния „Спартак“ Плевен. Той е в знаменития състав на плевенските спартаковци, които през сезон 1980/81г завършват на пето място в „А“ футболна група, а според статистиките домакинските мачове на „Спартак“ (Плевен) за сезона са събрали 345 000, което нарежда тима на четвърто място по посещаемост след ЦСКА, Левски Спартак и Тракия Пловдив. Тази година Александър Бенчев отпразнува 70-ти рожден ден. Специална награда получи съдията по футбол Мартин Мачев, който е единственият плевенски футболен рефер в „А“ група за последните 5 години. Той еучастник в програмата “Ментори и Таланти” за млади перспективни съдии на най-високо ниво в България и областен инструктор на футболните съдии за Плевен.

Връчени бяха и грамоти за доброволческа работа за развитието на масовия спорт в Плевен. Това са личности и клубове, участвали активно в спортни прояви за популяризиране на масовия спорт, като „Децата на Плевен спортуват“, „Световен ден на ходенето“, „Световен ден на мобилността“, „Световен ден на предизвикателството“: Иво Илиев от Спортен клуб по триатлон „Борислав Доков“, Ангел Стефанов от Колоездачен клуб „Кайлъка Райдерс“ и на спортните клубове: „Шампион“, Волейболен клуб  „Спартак 1996“, Спортен клуб по волейбол „Олимпиец“, Спортен клуб Киокушинкай, Спортен клуб по акробатика „Спартак Плевен“ и Хандбален клуб „Т§С –  Шугар“.

Тази година за десятката на най-добрите спортисти на Община Плевен за 2021г. бяха номинирани 27 състезатели от 13 вида спорт. За категорията „Перспективен състезател“ спортните клубове номинираха 24 състезатели от 14 вида спорт. За Отбор на годината се конкурираха 9 отбора – четири от колективни спортове и пет от индивидуални. Отличието „Треньор на годината“ си оспорваха 8 треньори от спортовете карате, лека атлетика, бокс, шахмат, баскетбол, футбол, борба.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: