Валентин Асенов – Хъкъла откри живописна изложба в Къщата на художниците

17.12.2021 11:09

Един от известните плевенски художници Валентин Асенов – Хъкъла откри своя самостоятелна изложба в артцентър „Къща на художниците“. Живописната експозиция включва 44 рисунки и акварелни творби, които пренасят посетителите и ценителите на това изкуство в един нежен и красив свят.

Това е третата поред за тази година самостоятелна изложба на Хъкъла, посветена на неговия 60-годишен юбилей, който предстои да отпразнува на 22 декември. Сред гостите на откриването на изложбта снощи бяха учениците на твореца – дванадесетокласници в НУИ „Панайот Пипков“, много приятели и кметът Георг Спартански, който отправи своите пожелания за дълголетие и здраве към юбиляра, пожела му още много изложби, които да събират почитателите на изобразителното изкуство.

Експозицията на Хъкъла ни показва едно ново негово лице, коментира галеристът Татяна Любенова. Това е той – от живописните платна, които познаваме, но и различен, защото в тази изложба са включени не платна, а рисунки и акварели. Обикновеният посетител ще види в тях топлината, която се излъчва от избора на тематиката, спокойствието и светлината в неговите къщи, храмове, катедрали, пейзажи от Плевен, Ловеч, Трявна, Боженци, Велико Търново.

Валентин Асенов – Хъкъла е председател на Представителството на СБХ в Плевен и преподавател в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък и ВТУ – специалност „Живопис“. Има участия в над 20 национални изложби и във всички, организирани от Представителството на СБХ в Плевен, повече от десет са самостоятелните му експозиции в страната. Негови творби са притежание на Министерство на културата, на галерии у нас и в чужбина, на колекционери от Германия, Турция, САЩ, Испания, Англия и други страни. Носител е на отличия от национални изложби и други престижни форуми.

Няколко години поред живописни творби на Хъкъла са изборът на Община Плевен за електронна поздравителна картичка за коледните и новогодишните празници.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: