15 декември – Международен ден на чая

15.12.2021 7:00

tea

15 декември се чества от 2005 г. като Международен ден на чая от редица държави, производителки на чай, измежду които Бангладеш, Непал, Индонезия, Виетнам, Кения, Малави, Малайзия, Уганда, Индия и Танзания.

Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството на чая и неговата търговия. Изборът на датата не е случаен – на нея е приета световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия.

Според легендите чаят е открит от втория владетел на Поднебесната империя Шен Нунг през 2 737 г. пр. н. е. Той случайно изпуснал няколко листенца на чаения храст в чаша с гореща вода.

Класическата технология изисква листа на растението Camellia sinensis, което вирее в тропичните и субтропичните райони, да се попарят в гореща вода. Според спецификите на климата сортовете на растението, времето за бране и вкусовите предпочитания на хората в различните краища на света, през хилядолетията са се обособили шест вида чай: бял, жълт, зелен, улун (червен), черен и пуар, като всеки следващ е с по-висока степен на ферментация от предишния.

Наименованието на чая в почти всички световни езици произлиза от китайски, като на някои места (например България) е заимствано от северните му диалекти, където думата се произнася „ча“, а на други (например Англия) – от южните, където произношението е „те“.

Първоначално чаят се използва като лечебна напитка, без да се отдава особено значение на вкусовите му качества. Днес той се консумира по различен начин в различните краища на света.

източник: inlife.bg

#тагове:

НАЙ-НОВИ: