Защо да изберем централното топлоподаване?

14.12.2021 12:47

От сдружението с нестопанска цел „Асоциация на топлофикационните дружества в България“ отговориха публично на въпроса „Кое отопление е най-изгодно?“. От организацията посочиха, че предвид температурите, това е най-често задаваният въпрос и считат, че е тяхна социална отговорност да предоставят повече информация.

На вниманието Ви е отговорът на „Асоциация на топлофикационните дружества в България“:

В населените места, които са топлофицирани, е доказано, че централното отопление и битовата гореща вода са най-изгодни.

Предимствата на централното топлоподаване са:

  • Ниска инвестиция с дълъг живот на експлоатация. Първоначалната инвестиция е в радиатори и уреди за измерване на топлинната енергия. Присъединяването към топлопреносната мрежа и изграждането на абонатна станция са за сметка на топлофикация.
  • Топлата вода не свършва, както е при бойлера. При използването на битова гореща вода не се налага инвестиция за подмяна на бойлер на всеки 5 години и няма риск от инциденти.
  • Радиаторите са безопасни и за най-малките. С радиаторите се поддържа еднаква температура в цялото жилище. Спестява се място, отоплението е чисто и екологично, без разходи за поддръжка.
  • Цената, по която всяка топлофикация продава топлинна енергия, се регулира от КЕВР и е социално ориентирана.
  • Всеки клиент има право да заплаща задълженията към топлофикация на равни вноски, като накрая получава изравнителна сметка. Това е начин за лесно планиране на бюджета. При отопление на електричество или друг източник, не се разсрочват плащания.
  • Всички развити държави в Европа имат изградено централно отопление в по-големите населени места. Днес това е едно от малкото неща, по които българите сме равни на останалите развити европейски държави и смятаме за липса на здрав разум зачеркването с лека ръка на централното отопление.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: