Първо място в национален конкурс за екипа на СУ „Стоян Заимов“

06.12.2021 7:51

Първо място в пети национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“ и национална ученическа конференция „200 години от рождението на Георги С. Раковски“  под мотото „… Мисъл и желязо, лира и тръба“ за екипа на СУ „Стоян Заимов“ – град Плевен и Специална награда от Национална асоциация „Георги Ст. Раковски“ .

Ученици от над 50 населени места в страната участваха в Националния конкурс за историческа памет „Будител”, завършил с видеоконференция на тема: „200 години от рождението на Георги Стойков Раковски”.  Събитието е съвместна инициатива на Регионалното управление на образованието – Варна и Първа езикова гимназия. За пета поредна година конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних.

Общо 225 проекта на ученици от цялата страна са се състезавали в Националния исторически конкурс, организиран със съдействието и на Регионалния исторически музей и Държавния архив.

Учениците са творили в няколко категории: доклад, есе, презентация, видеофилм и драматизация, вдъхновени от живота и делото на българските революционери и народните будители. За да покажат своя интерес към българската история, освен оригинален и творчески подход, младите автори са разгърнали и сериозна изследователска дейност.

КАТЕГОРИЯ ДРАМАТИЗАЦИЯ: 1 място Екип /Николай Грънчаров, Стефан Василев, Радослава Маринова/ от СУ „Стоян Заимов“, Плевен и Специална награда от Национална асоциация „Георги Ст. Раковски“ 100 лв и плакет.

Конференцията се проведе под мотото: „Мисъл и желязо, лира и тръба”. Сред лекторите бяха двама преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски”: проф. Кирил Топалов – литературен историк, дипломат, преводач, председател на Националната асоциация „Георги Ст. Раковски”, и проф. Димитър Веселинов – филолог, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите, както и проф. Пламен Павлов – историк, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, председател на Фондация „Васил Левски”. Участие взеха и Радостина Николова – експерт в Министерството на образованието и науката, специалистите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, ученици и учители от цялата страна.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: