Първо място за Езикова гимназия – Плевен в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“

04.12.2021 12:42

Ученици от Х клас на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“ – Плевен, спечелиха призово място в XIII Национален ученически конкурс „Посланици на здравето“. За това съобщиха от училището.

Конкурсът се организира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите, Офиса на СЗО в България и Български младежки Червен кръст. Конкурсът е фокусиран върху две тематични направления „Здравословно хранене и физическа активност“ и „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“.

С първа награда на Министерството на младежта и спорта бе отличен проектът „Храната наш Приятел – движението наш Съюзник“, разработен от екип в състав всички ученици от 10а клас на Езикова гимназия, с ръководител Людмила Бояджиева – учител по биология и химия. Фокусът на проекта е инсулиновата резистентност, защото прекият път към това заболяване е неправилното хранене и липсата или занижената двигателна активност.

Учениците реализираха поредица от дейности, чрез които провокираха хора, които не знаят за заболяването, а всъщност боледуват от него, както и хора с диабет тип 2, да променят начина си на хранене и да подобрят физическата си активност. В проекта са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори.

Снимки: ПГПЧЕ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: