14 нови електрически автобуси и зарядни станции за тях са доставени в Плевен

03.12.2021 14:34

14 нови електрически автобуси и зарядни станции за тях вече са доставени в Плевен. Това съобщиха днес кметът Георг Спартански и управителят на общинското предприятие „Тролейбусен транспорт“, инж. Ангел Несторов, които показаха автобусите и разказаха подробности около техническите им характеристики и кога ще бъдат включени в транспортната схема на града.

Доставката на електробусите и зарядните станции се осъществява в рамките на проекта „Утвърждаване на екологосъобразния обществен транспорт в Плевен” по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”. Проектът се осъществява от Община Плевен в партньорство с общинското дружество „Тролейбусен транспорт” – Плевен. Общата му стойност е 17 951 744.44 лв.

Автобусите Yutong са 12-метрови, нископодови, с корпус от двойно галванизирана високоякостна стомана за по-голяма сигурност на пътниците и водача. Снабдени са със система за видеонаблюдение, високоговоряща система, както и със система за наблюдение и диагностика в реално време. Те са напълно климатизирани автобуси, разполагат с 32 седящи места и обособена зона за майки с колички и трудноподвижни хора. Достъпът до тях е улеснен благодарение на механичната рампа и системата за накланяне.

Пробегът на един електрически автобус при пълен заряд е до 400 км. Над 67 тона са вредните емисии въглероден диоксид, които ще бъдат спестени от едно превозно средство на годишна база.

Инж. Несторов обясни, че автобусите са регистрирани, има и обучени шофьори за тях. Те са цветово оформени като тролейбусите, които и в момента се ползват в града.

От пролетта на следващата година станциите за зареждане трябва да са монтирани като шест от тях ще са в тролейбусното депо, което се намира в жк „Дружба“, а другите осем ще бъдат на старото депо до жп гарата.

Експлоатацията на новите превозни средства ще се оптимизира чрез интегрирането им  към съществуващите интелигентни и екологично чисти транспортни системи на масовия градски обществен транспорт на Плевен. Електробусите ще обслужват линии предимно в Индустриалната зона на Плевен.
Ще припомним, че отново с европейски средства в Плевен пристигнаха на два етапа общо 54 модерни тролейбуси. По този начин Плевен се превръща в град със 100-процентов екологичен транспорт.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: