Ремонтът на автогарата в Плевен е към своя край

03.12.2021 15:12

Проектът за основен ремонт на Автогарата в Плевен напредва и върви към своя финал. Това обявиха днес пред медиите кметът Георг Спартански и зам.-кметът Стефан Милев. Пред журналисти те показаха какви ремонтни дейности са извършени по сградата на Автогарата и пространството около нея.

Ремонтът на сградата е приключен, положена е и асфалтовата настилка на плаца, където ще маневрират автобусите. В момента се изграждат навесите, които ще осигуряват при лошо време възможност на пътниците да могат да се качват на автобусите по безопасен и удобен начин. Напредват и дейностите по вътрешния ремонт на сградата.

„Това беше един проект, който си поставихме с амбициозната цел да го осъществим с изтегляне на кредит от Фонда за градско възстановяване и развитие, който дава възможност да се подпомагат общините с нисколихвени инвестиционни кредити за проекти от обществено значение.“, коментира Спартански.

„Решихме да направим Автогарата като нова, за да отговаря на изисканията на Наредба 33 на транспортното министерство, която поставя редица изисквания за издаване на лиценз. Таксите, които частните превозвачи плащат на Автогарата, за да ползват услугите им по спиране, товарене и разтоварване на пътници, влизат в общинския бюджет директно. През годините плевенската автогара ни носеше приходи в размер на около 600 000 лв. годишно“, отбеляза кметът. По думите му без лиценз автогарата става автоспирка и няма да реализира приходи.

„Малко са общините, които имат собствени автогари в страната и затова за нас беше от първостепенно значение да осигурим комфортна среда за пътниците, които идват или си тръгват от Плевен“, добави Спартански. Проектът ще завърши около средата на януари и след това ще има около месец за отчет и разплащане.

Ремонтът на автогарата е на приблизителна стойност от 2 млн. и 183 хил. лв., обясни зам.-кметът Милев. Той отбеляза, че е изместен подходът за автобусите и вече няма да се получава задръстване около автогарата. Изходът също е направен по съвсем нов начин, променен е спирконавесът и местата на автобусите, които ще изчакват своите разписания. В самата автогара помещенията ще бъдат климатизирани, осигурен е достъп на хора с увреждания. Предвидени са и стаи за майки с деца.

„Нямаме притеснения относно сроковете. Пускането в експлоатация на автогарата ще зависи от свикването на държавна приемателна комисия, която трябва да приеме обекта“, обясни Милев.

Кметът Спартански подчерта, че огромната част от работата е свършена и благодари  на гражданите, на гостите на Плевен и на автобусните превозвачи за търпението, което са проявили.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: