Имаме ли нужда от допълнително количество витамин D през зимата?

03.12.2021 17:05

 

Когато дните станат по-мрачни, а ниските температури ни принудят да си стоим по-често у дома, настроението и здравето ни започват да страдат. Една от причините за това е нарастващият дефицит на витамин D.

Вероятно ще се изненадате, но проучванията показват, че около 50% от хората страдат от недостиг на „слънчевия” витамин през зимата. Много малък процент обаче от тях взимат мерки и се опитват да компенсират този факт.

Нормално е да се запитаме какви са последиците от това и дали наистина се налага да приемаме хранителни добавки с витамин D през зимните месеци.

Колкото и да се опитваме да прекарваме повече време навън в редките слънчеви дни през зимата, това е крайно недостатъчно, за да задоволим нуждите си от него. Умората, смяната на настроенията и честите настинки са само малка част от последиците от неглижирането на този проблем. Хроничните заболявания в дългосрочен план също са твърде вероятни. Особено сериозни са последиците при хората над 50-годишна възраст и при бременните жени.

Как обаче да разберем дали имаме дефицит на витамин D?

За съжаление, не е толкова лесно да определите сами дали имате недостиг на този важен витамин. Симптомите му рядко могат да бъдат определени точно. Единствено кръвните изследвания могат да ви покажат със сигурност дали имате дефицит.

Могат ли хранителните добавки с витамин D да помогнат?

Ако дните са мрачни и слънцето се крие в „одеяло” от облаци, посещенията на солариум, дневните лампи и етеричните масла няма да помогнат за увеличението му. Приемът на капсули витамин Д под формата на добавка са единствената реална алтернатива за стабилизиране на нивата му.

Не забравяйте обаче правилото, че понякога много е твърде много. След като направите един курс, задължително почивайте още толкова. Въпреки че рискът от излишък на витамин D през зимата е минимален, с хранителните добавки също не трябва да се прекалява.

Предозирането с витамин D може да доведе до проблеми с бъбреците, както и със сърцето. Ето защо е важно да го приемате според указанията на опаковката.

В кои храни се съдържат по-голямо количество витамин D?

Не всеки човек с лек дефицит на витамин D трябва да приема хранителни добавки, стига да консумира ежедневно определени храни. Херинга, сьомга, черен дроб, яйца, сирене и масло – са сред храните с доволно количество от „слънчевия” витамин.

Вегетарианците и веганите ще бъдат малко затруднени в това отношение, тъй като изборът им се свежда до някои сортове гъби, авокадо, овесена каша, сладки картофи, кълнове.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: