АЕЦ „Белене“ и развитието на Медицинския университет са сред водещите приоритети на КП „БСП за България“ в Плевен

01.12.2021 13:52

Доизграждането на АЕЦ „Белене“ и поддръжката, развитието и стабилизирането на Медицинския университет в Плевен – около тези водещи приоритети се обедини Коалиция „БСП за България“ в Плевен. На съвместна пресконференция в града народният представител Илиян Йончев, Свилен Атанасов – областен председател на БСП и председателят на АБВ Румен Петков формираха визията за развитието на региона.

Илиян Йончев посочи, че темата за развитието на Медицинския университет и създаването на пети ветеринарен факултет към учебното заведение е получила широка политическа подкрепа в местния парламент на сесия преди седмица. Ролята на народните представители е да бъдат градивен посредник между местните парламентаристи и ръководството на учебното заведение, посочи Йончев и изрази задоволство, че идеята е получила одобрението на всички политически сили и изрази надежда, че скоро този проект ще стане факт. Той добави, че съществува перспектива, след като минат процедурите по изграждане на новия факултет, да се обсъжда и въпроса за изграждане на аграрен факултет. Като личен приоритет за региона Йончев посочи осигуряването на средства за довършване на спортната зала.

Председателят на АБВ Румен Петков подчерта необходимостта от нов ветеринарен факултет заради изключително развитото животновъдство в Северна България със сериозни перспективи налице. Той добави, че заради липса на експертиза в региона, на път са да изчезнат традиционни иначе породи, като Черноглавата овца. Към приоритетите на Коалиция „БСП за България“, към която АБВ принадлежи, Петков добави и развитието на пътната инфраструктура, в частност изграждането на АМ „Хемус“ и по-специално, отсечката Никопол към Румъния. Трябва да се сложи край на фаворизирането на определени региони за сметка на други, каза още той.

Колкото до АЕЦ „Белене“, това е безалтернативен проект, заяви Румен Петков. Той е категоричен, че неизграждането на нови ядрени мощности води до огромните цени на тока. Изграждането е въпрос на енергийна и национална сигурност, част от гарантиране на авторитета на България като енергийна сила и държава, която гарантира енергийната стабилност на региона, каза още председателят на АБВ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: