Найден Зеленогорски в Плевен: Въпреки усилията на МВР корпоративният и купеният вот не беше успешно неутрализиран

29.11.2021 14:10

Въпреки усилията на МВР корпоративният и купеният вот не беше успешно неутрализиран, заяви днес на пресконференция в Плевен Найден Зеленогорски, който беше водач на листата с кандидати за народни представители на Коалиция „Демократична България – Обединение“ за 15-ти МИР – Плевен. Според него е имало нарушения на изборния процес, за което от Обединението са подали сигнали и очакват резултати от контролните органи.

Найден Зеленогорски подчерта, че машинното гласуване има известен успех по отношение на честността на изборите. Той изрази увереност, че от коалицията ще работят за въвеждане дистанционното и електронното гласуване, както и гласуването по пощата, което би дало много по-добра представителност на гласоподаването и изборите в България. Според Зеленогорски ниската избирателна активност може да се обясни с умората от изборите през тази година, пандемията от коронавирус, изборите две в едно, както и с убедеността у част от хората, че резултатите са предопределени.

Като част от неуспеха на „Демократична България – Обединение“ в Плевенска област Зеленогорски коментира липсата на структури в голяма част от общините. Той отчете, че само в Плевен, Левски и Червен бряг коалицията има силни позиции, като в останалите общини е получила около 2 процента подкрепа на последния вот.  Също така е важно да се работи и за включването на повече млади хора в Обединението.
По отношение на преговорите за съставяне на бъдещо правителство Зеленогорски подчерта, че при разговорите са включени редица предложения, изведени от кандидатската листа на коалицията от Плевен и вече са част от договореното по отделните теми. Сред тях са да се отделя два процента от данъците върху доходите на физическите лица, които да остават в общините. „Това означава, че общините в България ще получат допълнително около 850 млн. лева, а само за Плевен – 11,5 млн. лв.“, поясни Зеленогорски. Специално място трябва да се обърне на финансирането на културата, което да достигне 1 процент от Брутни вътрешен продукт. От „Демократична България“ подкрепят дострояване на АМ „Хемус“ и за изграждането на тунел под Шипка, както и да се създаде гаранционен фонд за подпомагане на фирмите от туристическия бранш в условията на пандемия.

„Най-важното след изборите е, че „Демократична България“ има своя парламентарна група и участва в преговорите за правителство, както и че си замина едно порочно управление“, обобщи Зеленогорски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: