Посланикът на Словакия присъства на откриването на паметна плоча в село Горна Митрополия

26.11.2021 15:02

Посланикът на Словакия Н.Пр. Мануел Корчек присъства заедно с областния управител Марио Тодоров на тържествен ритуал по откриване на паметна плоча в село Горна Митрополия. Сред гостите бяха консулът на Словашка република, Ивана Марксалдова, кметът на Община Долна Митрополия, Поля Цоновска, кметовете на селата Подем и Горна Митрополия, информират от Пресцентъра на Областна администрация – Плевен.

Инициативата за откриване на мемориала е на Съюза на словаците, живеещи в България, посолството на Словашка република в София, Община Долна Митрополия, със съдействието на кмета на Горна Митрополия, Атанаска Василева и с признателност към словашката общност, живяла в края на 19 и началото на 20 век по земите на селата Горна Митрополия, Подем, Войводово и Бръшляница.

Тържествени слова и поздрави към присъстващите отправиха посланик Корчек, Поля Цоновка, Атанаска Василева и Щефан Червенак – словак, който живее в Братислава.

Паметната плоча на стената на детска градина и бивше словашко училище беше открита с водосвет. Церемонията приключи с поздрав от малчуганите в детската градина, които стоплиха сърцата на присъстващите със своите изпълнения в народни носии, след което поднесоха на гостите и ръчно изработени от самите тях подаръци.

Снимки: Областна администрация – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: