Децата на община Гулянци отправят своите послания в рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците

25.11.2021 10:49

По повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците Община Гулянци проведе инициатива сред най-малките граждани под мотото „Събираме разделно – пазим и обичаме природата!“.

На 22 и 23 ноември децата и учителите от подготвителните групи на детските градини и първите класове на СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци твориха, пяха, играха и се състезаваха в забавни мероприятия, чрез които научиха, колко е важно да пазим природата и населеното си място чисти, как да събират разделно отпадъци, какво е рециклиране. Главен специалист „Екология“ при Община Гулянци Донка Евстатиева подари на участниците в инициативата кошчета за разделно събиране на отпадъци и раздаде поощрителни награди на малчуганите за активността и старанието. Тя пожела на децата да са здрави и да пораснат отговорни граждани, разказа им, че всеки може да даде своя принос в опазването на планетата. Кошчетата ще останат в групите и класните стаи, като децата периодично ще ги изхвърлят в общите контейнери за разделно събиране, поставени от Община Гулянци в големите населени места. Идеята е по този начин у тях да се изгради правилна нагласа към разделното събиране и рециклирането и да се възпитат постоянство и навици в това отношение.


В рамките на инициативата учениците и учителите от първите класове на СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци отправиха своето послание: „Ние сме света, ние сме децата, ние ще опазим бъдещето на Земята!“ с открит урок, програма и арт-ателие. Те изработиха сувенири, макети и дори модни тоалети от отпадъчни материали, рецитираха тематични стихчета и си организираха викторина.
Децата от подготвителните групи при ДГ „Незабравка“ гр. Гулянци също научиха много за опазването на околната среда, чрез забавни игри, образователни приказки и работилница за сръчни ръчички, в която създадоха красиви предмети и украси от ненужни отпадъци.


ДГ „Първи юни“ с.Гиген участва в общинската инициатива като децата и техните учители изработиха заедно коледна украса от отпадъчни материали и подредиха изложба. Те подготвиха и музикален поздрав, с който да покажат, колко много знаят за разделното събиране. Малчуганите направиха саксии от непотребни кутии и в тях посадиха растения, които ще отглеждат сами.


Подготвителната група в ДГ „Щастливо детство“ с. Брест също активно участва в инициативата, като децата изработиха и се премениха в карнавални костюми от отпадъчни материали, твориха макети и сувенири, решаваха забавни задачи.


ДГ „Детска радост“ с. Милковица се включи в Европейската седмица за намаляване на отпадъците с дидактични игри: „Всеки отпадък в своята къща“, „Да почистим парка“. Децата и учителите изработиха слънчоглед и ваза с цветя от отпадъчни материали, правиха опити с използване на отпадъчни материали и гледаха приказката за юначетата с празните тумбачета.


Информация и снимки: Пресцентър на Община Гулянци

#тагове:

НАЙ-НОВИ: