Посланикът на Словакия в Плевен: Свързват ни не само общите корени

25.11.2021 15:49

Посланикът на Република Словакия у нас Н. Пр. Мануел Корчак посети Плевен днес и се срещна с кмета Георг Спартански. Дипломатът беше съпровождан от консула при Посолството Ивана Марксфелдова, информират от пресцентъра на Общината.

„Конкретният повод за визитата е откриването на паметна плоча на наши сънародници, живели в Горна Митрополия. След Втората световна война част от тях се завръщат в родината, но носят България и Плевенския край в сърцето си. Това е един от мостовете, които свързват народите ни“, сподели Посланик Корчак. „Обединяват ни не само общите славянски корени, но и процесите в годините на преход към демокрация, общото ни членство в Европейския съюз, както и съвременните реалности и предизвикателства“, категоричен беше той. Затова използвам случая да науча повече за Вашия град, за неговото развитие, както и за перспективите за сътрудничество.

„България и Словакия винаги са били в добри отношения във времето и сътрудничеството между страните трябва да бъде продължено. Понятието „Обединена Европа” означава именно конкретни контакти и стъпки за сближаване между регионите, а по мой опит културата и образованието са най-благодатните сфери за общи проекти“, посочи Георг Спартански. „При взаимен интерес можем да установим партньорски отношения със словашки град, като съм сигурен, че ще намерим много допирни точки в полза и на двете страни“, допълни кметът.

Теми на разговор бяха още съвременното икономическо развитие на България и Словакия и последствията от световната пандемия и преодоляването им.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: