Лекар показва красиви пейзажи от България в благотворителна фото изложба в Плевен

25.11.2021 9:06

Д-р Нели Стефанова откри снощи в Арт център – Плевен своята благотворителна изложба в подкрепа на Медицинския университет, за да бъдат събрани средства за възстановяването му след пожара в края на септември.

Авторката, която е психиатър, е нарекла експозицията си „(Не)фотографска изложба – България е в малките ми дни…“. Тя представя 111 фотографии предимно от България – храмове, пейзажи и миниатюри. „Смисълът на тази изложба е да покажем как човек може да се справи в определена кризисна ситуация. Идеята не е само събирането на средства. Да, светът се движи от парите, но посоката се дава от морала“, коментира д-р Стефанова. При откриването на изложбата тя подчерта, че за нея дарителството е най-голямото щастие.
„Събрали сме се тук, водени от чувството на общност и на принадлежност към нашия град, към нашия университет“, подчерта д-р Стефанова, която е възпитаник на Медицинския университет.

Сред гостите на откриването бяха кметът Георг Спартански и ректорът на университета, проф. д-р Добромир Димитров.
„Нели е добър човек, отличен професионалист, има очи за красивото, обича природата“, коментира кметът. Той разказа, че дълго време е убеждавал д-р Стефанова да направи авторска изложба, за да може повече хора да се докоснат до нейните фотографии, „да оценим красотата на природата и на света около нас, да видим, че си заслужава да живеем и да творим добро“.

„Д-р Стефанова е най-добрият фотограф сред психиатрите и най-добрият психиатър сред фотографите“, отбеляза Спартански.


Своите благодарности към д-р Стефанова и нейната каузата, която стои зад експозицията, отправи проф. Димитров като подчерта, че „големите хора се познават по малките дела“. Той добави, че вълна от съпричастност е заляла университета след пожара, много са дарителите, протегнали ръка на висшето училище и помогнали за възстановяването на щетите.
Изложбата може да бъде разгледана само за пет дни, но още снощи част от фотографиите бяха закупени от посетители.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: