Колко заеми има средностатистическият български гражданин?

24.11.2021 15:42

Разнообразието от кредитни продукти, облекчените процедури за кандидатстване за кредит, развитието на технологиите и улесняването на достъпа до кредити доведоха до увеличаване на броя на потребителите, които се възползват от финансова помощ при необходимост. Докато преди 10 и повече години кредитът не е бил толкова широко застъпен на територията на България и основно се е използвал за покупка на жилище, обучение или други по-значими цели, днес достъпното финансиране прави заема познат на почти всеки български гражданин. В част от домакинствата всички членове са с кредит, който изплащат, не са рядкост и потребителите, имащи повече от един кредит. Увеличава се и броят на кредитите, изтеглени за второстепенни нужди – почивка, екскурзия, покупка на луксозни стоки и други, за които обикновено се теглят суми от около 1000 до 2000 лв.

Растящият брой кредити през последните години може да се обясни с промяна на мисленето – да имаш кредит се превърна в норма, в практика, а не в повод за срам, както беше преди няколко десетилетия. Може да се обясни и с промяната в начина на живот, неговата динамика и модернизиране. Увеличеният брой изтеглени заеми може да се обясни и с появата на фирмите за бързи кредити, които отпускат необходимите средства изцяло онлайн, бързо и само срещу лична карта, което прави кредита достъпен и удобен за всеки.

Нарастването на броя на българите, изплащащи кредит, става ясно чрез проследяване на динамиката през годините. През 2018 г. БНБ сочи, че всеки трети български гражданин или около 2,47 милиона българи имат заеми, а при някои кредитите са повече от един. Раздадените заеми са били 5,433 млн. броя, а общата сума на кредитите за годината – 75,866 млрд. лв. През 2019 г. се наблюдава не само нарастване на броя на молбите за кредит и особено за потребителски кредит (ръст 8%), но и на сумите, за които кандидатстват българските граждани. Наблюдава се и ръст на средната заявка за покупка на стоки на изплащане – повишава се над 1000 лв. През 2020 г. тенденцията за нарастване на броя на кредитите се запазва. Най-голям е делът на заемите до 1000 лв., следвани от тези до 2500 лв. и до 5000 лв. Данните на БНБ сочат и двуцифрен ръст на броя изтеглени кредити на стойност между 50 000 и 500 000 лв.

Ковид кризата през 2020 г. води до загуба на работни места, инфлация и липса на финансови средства за текущи разходи. Тя тласка много от домакинствата към бързите кредити, които не изискват доказване на доход и работа на трудов договор. Необходимостта от пари на заем лесно, бързо и по опростена процедура, без посещение на офис или клон на финансова институция води до ръст на бързите кредити през последните години. Динамика в посока нагоре се наблюдава и при ипотечните кредити, интересът към които не спада въпреки кризата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: