Ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ – Плевен вече 12 години полага всеотдайни грижи за кучето-водач Жара

24.11.2021 10:52

Вече 12 години единственото куче-водач на незрящ в Плевен – лабрадорът Жара, е част от голямото семейство на Ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ“ – Плевен. Първата среща на Жара и собственика й Венцислав Иванов със специалистите от клиниката е през октомври 2010 г. и оттогава досега четириногият помощник е под постоянните грижи на ветеринарите.

От „ИДА-ВЕТ“ са поели изцяло и напълно безвъзмездно грижите за добродушния лабрадор, като на определен период Жара минава профилактични прегледи, вътрешно и външно обезпаразитяване, а също така клиниката подсигурява и храната на кучето-водач. На няколко месеца правим кръвни изследвания, като следим черния дроб и бъбреците, обяснява управителят на клиниката д-р Ивайло Илиев. Според него не е без значение и храната, която й се дава – задължително от висок клас. Последните проблеми на Жара, свързани с бъбреците и артрита, също са били „хванати“ и решени навреме.
Самият Венци Иванов не пести благодарности към екипа на клиниката за грижите и вниманието през годините, споделяйки, че благодарение на Жара животът му много се е променил. Всичко започва през 2010-а, когато той кандидатства за куче-водач във Фондация „Очи на четири лапи“. Следва процедура по одобряването му и избор на куче, което да бъде подходящо за него, както и двуседмично обучение в София. На финала на обучението инструктор от Фондацията дойде на място в Плевен, за да види как се справяме, защото въпреки че е тренирано, все пак животното попада на чуждо място, но за радост всичко около аклиматизацията на Жара мина чудесно, разказва Венци.


Незрящият плевенчанин споделя, че през тези 12 години той и неговата помощничка са преживели безброй интересни моменти. Двамата два пъти печелят състезанието за послушание, организирано от Фондация „Очи на четири лапи“ в училището за кучета-водачи на незрящи в София, като при първия си успех те смайват всички с апорт на сочна пържола, а при втория – на щафета шпеков салам. За съжаление, не липсват и случките с отрицателен знак, като този, в който двамата пострадаха при нападение от каракачанска овчарка преди години. При една от разходките им пък Жара буквално спасява живота на собственика си, който замалко не пада в дълбок изкоп.


В момента Жара е в добра кондиция, но както споделя Венци, от 2 месеца е пенсионер. Вече е без твърд повод, но си остава домашен любимец. „Ходим заедно до магазина, на кратки разходки. Но вече не можем да правим дълги разстояния.“, коментира стопанинът на Жара, като още веднъж в разговора ни благодари на екипа на Ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ за продължаващите грижи за кучето.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: