Близо 3000 са безработните в община Плевен

23.11.2021 11:43

2940 са регистрираните безработни в община Плевен, показват последните данни на Дирекция „Бюро по труда“.  Безработицата в общината е 4,68%, което е по-ниско от средното за страната – 4,73 на сто.
Около една трета от регистрираните незаети са продължително безработни, т.е. с регистрация на бюрото по труда за повече от година.
30 са обявите за работа като от работодатели са заявени над 350 свободни места. Търсят се сладкари, работници за шивашкото производство, шофьори на камиони и други.
Продължава приемът на документи по мерки, с които се подпомага бизнесът в условията на ковид кризата – „Заетост за теб“ и „Запази ме +“, насочена към работещи в сектори като туризъм, ресторантьорство и други.
От „Запази ме +“ могат да се възползват работодатели, които са пуснали персонала си в неплатен отпуск. От Бюрото по труда посочват, че в момента се приемат документи за септември и октомври. Повечето работодатели обаче не са запознати с тази мярка и сега запитванията са за ноември, като документите ще трябва да се подават през декември.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: