Достойно представяне на RoboticsLab academy Pleven на WRO 2021 – World Robotic Olympiad

23.11.2021 10:33

RoboticsLab academy Pleven представи България и бе единственият български отбор, допуснат на Световната олимпиада по лего роботика (WRO – World Robotic Olympiad), която се проведе online в Германия от 17 до 21.11.2021 г., поради епидемиологичната обстановка в целия свят.


Отбор на RoboticsLab academy Pleven
Теодор Николов – треньор
1. Зариен Първанов – 7 клас от СУ „Иван Вазов“
2. Виктор Боев – 6 клас от СУ „Иван Вазов“;
3. Теослав Гайдарски – 6 клас от СУ „Иван Вазов“;
4. Симеон Гергов – 6 клас от ОУ „Цветан Спасов“;
5. Борис Цветанов – 4 клас от НУ „Христо Ботев“
6. Виктор Дечев – 4 клас от НУ „Патриарх Евтимий“;
7. Александър Любенов – 4 клас от НУ „Патриарх Евтимий“
Задачата, която подготвихме и представихме на три етапа пред журито беше породена от идеята ни, че можем да използваме роботите и технологиите за да подобрим заобикалящата ни среда и да не замърсяваме природата. Поради тази причина направихме голяма табло с размери 260×120, върху което беше изобразено едно жилище с всички необходими електроуреди и обзавеждане. С децата конструирахме и програмирахме робот, който трябва да тръгне от своята начална точка в началото на това жилище и за определено време да мине и да събере всички изгорели лампи. Изгорелите лампи бяха изобразени с лего блокчета, които са в червен цвят. След като събере всички изгорели лампи, робота трябва да ги постави в специално оградено поле в което са изрисувани кошчета за боклук. По този начин, ние показваме че трябва да рециклираме и изхвърляме на правилното място всички изгорели и неработещи уреди.
След като събере всички изгорели лампи, робота се връща обратно по полето и събира всички светещи лампи, като ги поставя на друго място което е предназначено за тях. С това действие нашият робот, демонстрира че след като вече няма никой в съответното жилище, лампите трябва да бъдат изгасени и да не светят, за да пестим електроенергия и да увеличим технологичния живот своите уреди когато не ги използваме когато не сме в къщи.


Подготовката за самото състезание ни отне около 2 месеца. В състезанието участваха 7 деца от нашият отбор RoboticsLab academy, като децата бяха толкова заинтересувани и запленени от състезанието и възможността да премерят сили с отбори от други страни, че занятията ни продължаваха понякога от 4 следобед до 10 вечерта.
В олимпиадата по роботика тази година взеха участие 264 отбора, от 64 държави. Нашият отбор се класира на 42 място, и всички сме много доволни от постигнатия резултат, поради няколко неща:
– Това ни беше първото международно състезание на което участвахме, и успяхме да се съревноваваме с отбори от страни в които технологиите и STEM обученията са на изключително високо ниво;
– Ние бяхме единствения отбор от България, спечелил възможността да представи страната си на такова събитие – а именно олимпиада по лего роботика и чувството да виждаш българското знаме и отдолу името на своя клуб, караше децата да се чувстват още по значими и да бъдат по амбицирани за всичко което им предстоеше;
– В българските училища не се изучава роботика, няма подготвени преподаватели, не са налични материални ресурси – конструктори, които са доста скъпи. В страните на отборите, които се класираха на първите 30 места /основно представители на континента Азия, както и Беларус, Русия и Украйна/, роботиката е застъпена като предмет още от детската градина и има изградена тясна връзка между научни институти, училища и местен бизнес и държавна администрация и като цяло STEAM образованието е държавна политика;
– Отборите имат спонсори и широка подкрепа от местната администрация и научна общност, като участието в подобно събитие е огромен престиж за цялата местна общност.
Целият отбор на RoboticsLab academy Pleven е с приповдигнато настроение и желание за всеотдаен труд и отлично представяне на следващата WRO – World Robotic Olympiad 2022, като се надяваме следващата олимпиада да е присъствена за да се усети по-силно олимпийския дух.
Надяваме се и добрият пример да заплени все повече деца от Плевен и региона да се насочат към изучаването на роботика още от начален етап на образование, както техните връстници по целия свят, особено от технологично развитите страни.

Теодор Николов – треньор на отбор RoboticsLab academy

#тагове:

НАЙ-НОВИ: