Високи постижения за състезателите на Спартак 14 от Световното първенство и купа по Шотокан – снимки

19.11.2021 13:48

Плевенските състезатели по Шотокан карате – до се завърнаха с постижения от Световното първенство и купа, които се проведоха в Сърбия – Зренянин на 13-14 ноември 2021 г.. Въпреки трудностите в организацията в пътуването, които създадоха ковид мерките, 21-те плевенски млади спортисти отпътуваха и се справиха отлично.


В индивидуалните дисциплини на Световното първенство , плевенските състезатели по Шотокан спечелиха златен, сребърен и бронзов медал.
ЗЛАТЕН МЕДАЛ и титлата СВЕТОВНА ШАМПИОНКА за 2021 г. в дисциплината Шобу Ипон кумите донесе 13-годишната Стефани Иванова. След двата медала от Европейското първенство – сребро и бронз, Стефани се утвърди и на световното татами с 4 убедителни победи. 2021 г. е изключително успешна за младата надежда за българския Шотокан – освен международните отличия , тя е и Национална шампионка в дисциплината. Клуба номинира Стефани Иванова в класацията на Община Плевен за най-перспективен млад състезател до 14 г. Към момента няма картотекиран състезател на Плевен в тази възраст с по-високи спортни постижения от Стефани.
Следващия голям успех на плевенския спорт е ВИЦЕШАМПИОНСКАТА ТИТЛА на Ивайло Боев при мъже над 21 г. , дисциплина Шобу санбон кумите, кат. до 80 кг. За да участва на първенството , Ивайло трябваше да премине от категория над 80 кг. , в кат. до 80 кг., което му създаде здравословни проблеми. Преодолявайки ги, Ивайло отбеляза успешен дебют в най-престижната възрастова група като най-млад сред опитните състезатели при мъжете. Ивайло реализира 3 победи и 1 загуба на финала. Той е и Национален шампион в дисциплината Мастърс при мъжете над 21 г., която съчетава двете състезателни дисциплини – ката и кумите , и показва комплексни качества на състезателя. Плевенският състезател е номиниран от клуба за класацията на Община Плевен за Спортист на годината.
БРОНЗ донесе 16-годишната ни състезателка Елица Станчева в дисциплината шобу ипон кумите, кат. до 57 кг. Елица затвърди третата си позиция и на световния подиум в тази възраст след успеха си и на Европейското първенство , където също се класира на трето място . Елица е вторият номиниран от клуба състезател за престижната десятка на Община Плевен.
В отборните битки на Световното първенство, нашите състезатели се изкачиха отново на почетната стълбичка със своите отбори. Стефани Иванова е трета с отбора си при 12-15 г. девойки, Елица е трета с отбора си при 16-20 г. девойки, а Ивайло е трети с отбора на мъжете над 21 г. – всички те в дисциплината шобу ипон кумите отборно.
Освен тях, в отборната дисциплина шобу ипон кумите, на 3 място се класираха и състезателите на плевенския Спартак 14 Тихомир Тодоров 12-15 г. юноши над 57 кг., Максимилиан Рупчански 12-15 г. юноши под 57 кг., Петър Станчев 12-15 г. юноши до 57 г., Габриел Рупчански 16-20 г. младежи и Васил Брайков 16-20 г. младежи.

Постиженията на състезателите ни в Световната купа също са много важни, защото купата е пътят към първенството. И там нашите деца заеха своите достойни места на стълбичката.
ЗЛАТЕН МЕДАЛ и Шампиони на Световната купа стана отборът ни по шотокан ката в състав Петър Станчев, Йонан Михайлов и Станислав Станчев при 10-12 г. момчета. След убедителни победи в двата състезателни кръга и максимална оценка, те се изкачиха на най-високото място на шампионската стълбичка. Трите момчета тренират в отбор от пролетта на 2020 г. и въпреки трудният период на подготовка, доказаха качествата си , с което заслужиха номинацията на клуба за наградата Отбор на годината на Община Плевен.
Още 8 медала от Световната купа донесоха децата ни.
Златен медал в Санбон кумите спечели 9-годишния Максимилиан Кошериков, а в шотокан ката се класира на второ място. Макси реализира и на Европейската купа сребро и бронз.
Златен медал спечели Теодора Иванова – в дисц. санбон кумите при 7-9 г. момичета. Теодора успешно върви по стъпките на по-голямата си сестра Стефани – добре технически и стабилна психически.
Сребърни медали завоюваха братята – близнаци Петър и Станислав Станчеви. Стани се класира в шотокан ката , а Петър в джу кумите при момчета 12-13 г. Станислав спечели бронзов медал и в дисц.джу кумите в категорията на брат си.
Сребро донесе за клуба и Дариан Абди в дисц.санбон кумите при 10-11 г. Дариан показа изключителен дух и чиста техника във финала, но решението на съдиите бе 2 на 1 гласа в полза на опонента му.
Бронзов медал донесе в Плевен и 12-годишната Росица Донева в джу кумите. Такова бе постижението й и на Европейска купа – тя затвърди позицията си в тройката при момичета 12-13 г.
„Мисля, че за пореден път доказахме на какво ниво е спорта Шотокан в България и в Плевен. Качествата на нашите състезатели са факт и постиженията им го потвърждават. Надявам се нашият плевенски принос да зарадва любителите на бойните спортове“ каза старши-треньора на клуба Милена Кирниколова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: