ОУ „Д-р Петър Берон“ с награда на национална конференция

18.11.2021 11:16

По време на IX-та национална конференция за глобално образование “Образование за глобално гражданство в условията на COVID 19 – “Общи хоризонти, различни реалности” през септември тази година, ОУ „Д-р Петър Берон“ бе наградено в конкурсната част за Глобално училище на 2021. Конкурсът се организира от Българска платформа за международно развитие, а високата оценка за училището ни потвърждава факта, че общността на ОУ „Д-р Петър Берон“ е в унисон с тенденциите в световен мащаб.


Ангажимент на училището е да насочи дейността си към най-големите проблеми пред човечеството днес: климатичните проблеми; начинът, по който живеем; увреждането на планетата; замърсяването на природата; недостигът на чиста, питейна вода; климатичните промени; неравенството между хората; и др.
Вярваме, че човекът е способен да промени тенденциите, които се наблюдават днес и че, ние сме тези, които можем да решим тези глобални проблеми, но за целта трябва да работим заедно и да бъдем по-креативни. Децата са изобретателни, креативни и пълни с идеи и са способни да създадат алгоритми за решаването на сложни проблеми.


За малкото изминало време от началото на учебната година до момента в училището бяха реализирани редица дейности и инициативи по проект „Образование за глобално гражданство в условията на Ковид – 19. Общи хоризонти – различни реалности“, финансиран от Българската платформа за международно развитие в рамките на IX Национална конференция за глобално образование, с финансовата подкрепа на Европейската мрежа за глобално образование (GENE), съфинансирана от Европейския съюз.
Реализирани до момента инициативи са: „Храната – приятел или враг на човека“ – Изготвяне на здравословни сандвичи. 3 клас
Посещение на учениците от първите класове в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен. Учениците се запознават с професията на пожарникаря.
„Маршрутна карта – моят безопасен път до училище“ и участие в конкурс за рисунка, постер или макет на тема „Не си сам на пътя!“ са дейностите, реализирани от второкласниците.


Учениците от петите класове работят по глобалната тема „Грижа за природата и заобикалящия ни свят“. Чрез анкета е проучена екологичната култура на учениците. Проведена е беседа на тема „Лечебните растения. Как да събираме качествени билки“ в партньорство с РИМ Плевен.
„Засаждане на плодно дърво“ – Третокласниците засадиха плодни дръвчета в двора на училището.
В шестите класове бяха проведени дискусии и беседи по темите за толерантността и организирана виртуална изложба.
В седмите класове е проведено проучване на информираността на учениците за зависимостите.
Предстои ни още много работа, посветена на решаването на значими проблеми.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: