Изложба показва в Плевен историята и мисията на скаутското движение

17.11.2021 12:37

Изложбата „Скаутство за момчета“ на Бейдън-Пауъл – един от най-влиятелните наръчници за младежта, публикувани някога“ гостува от днес в Регионалния исторически музей на Плевен. Поводът е отбелязването на 110 години от началото на скаутското движение в България. Експозицията представя повече от 30 издания на различни езици от цял свят на бестселъра на всички времена „Скаутство за момчета – наръчник за обучение в добро гражданство“, с автор основателят на скаутското движение Лорд Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл.

Специално място е отделено на символите на скаутството – шапки, емблеми, връзки, както и на снимки, които разкриват незабравими моменти от дейността на младежкото движение в България.

Изложбата е трамплин от миналото към настоящето и бъдещето, отбеляза водачът на плевенския клуб „Лъвче“, Линка Михова. Тя подчерта, че клубът е вече с 20-годишна история и има нови попълнения от деца, които тепърва ще дадат обещание за скаути. Скаутството учи децата да са борбени, да имат вяра в себе си, да помагат на другите, да са самостоятелни, коментира още Михова.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Бертуин Люсенбург – колекционер, изследовател на творчеството на Бейдън-Пауъл и автор на книгата „Скаутство за момчета по целия свят“, представена за пръв път на специално събитие по време на 42-та Световна скаутска конференция на 27 август тази година.

Сред гостите на откриването днес бе областният управител Марио Тодоров. Експозицията може да бъде разгледана до края на месеца.

„Скаутство за момчета“ е книга за обучението на скаутите, публикувана в различни издания от 1908 г. Книгата първоначално е била наръчник за самообучение по наблюдение, проследяване и умения за оцеляване в дивото, както и за самодисциплина и самоусъвършенстване, за Британската империя и задълженията на гражданите, с еклектична смесица от анекдоти, лични наблюдения и спомени. Тя има много важна роля в световната история на скаутството и въпреки промените, настъпили след 1908 г., ценностите, описани в „Скаутство за момчета“, все още са в основата на днешното общество.

Организация на българските скаути (ОБС) е единствената за България пълноправна членка на Световната организация на скаутското движение (World Organization of the Scout Movement, или WOSM). Мисията на скаутството е да допринася за образоването и духовното израстване на младите хора и чрез хуманна ценностна система, основана на обещанието и закона на скаута, да помогне за изграждането на един по-добър свят, в който хората да постигат своите стремежи и да играят творческа роля в развитието на обществото. Целта на скаутската дейност е да помага на младите хора да развият своя пълен физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности, като отговорни граждани и като членове на своите местни, национални и международни общности.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: