Десетокласници от Езикова гимназия – Плевен разработиха проект, посветен на превенцията на диабета

15.11.2021 8:53

Ученици от 10а клас на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“ -Плевен са участници в XIII Национален ученически конкурс „Посланици на здравето“, организиран от Министерството на образованието и науката, Министерство на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Световната Здравна Организация и Български младежки Червен кръст. Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, с цел превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нездравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето, съобщиха от плевенската гимназия.

Десетокласниците са създали проект на тема „Храната – наш Приятел, движението – наш Съюзник!“. Той има за цел да информира максимален брой хора за застрашаващите размери на инсулиновата резистентност и диабет тип 2 сред хората, последствията до които те водят, пътищата за превенция и контрол на тези хронични заболявания. Проектът предлага постепенна промяна в начина на хранене и двигателната активност, които са пряко свързани с преддиабетните състояния и диабет тип 2. Учениците разработиха сайт със седмични предизвикателства за здравословни рецепти със сезонни плодове и зеленчуци, както и с предложения за увеличаване на физическата активност. Изработиха брошури с информация за преддиабетните състояния и диабета.

Според проучване у нас, българите с диабет са около осем процента, като повече 90 процента са с диабет тип 2. Още около четвърт милион имат нарушен глюкозен толеранс, което означава преддиабетно състояние или бъдещ диабет, ако не се вземат незабавни мерки!

Учениците проведоха анкета с цел промотиране на сайта си със здравословни рецепти, раздадоха брошури с цел достигане на информацията за рисковете от заболяването до много хора. Диабет тип 2 може да се контролира с хранителен и двигателен режим. Основните рискови фактори за развитие на диабет са наличие на семейна история на заболяването, неправилно хранене, наднормено тегло, недостатъчна физическа активност и стрес.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: