Нови отличия за читалището в село Асеновци

12.11.2021 9:46

Нови отличия спечели НЧ „Съзнание 1894” с.Асеновци, информира секретарят на културния институт Петранка Стефанова.

От април до септември 2021 год. се проведе Национална кампания за насърчаване на четенето и онлайн конкурс „За четенето с вкус или как да пържим завистливите езици”. Конкурсът се проведе в 3 категории: цитати от художествени произведения от български автори с описания на вкусна храна и на питки и тяхната употреба; цитати от чужди автори и цитати от краеведчески произведения.

От библиотеката при НЧ „Съзнание 1894” с.Асеновци се включиха 18 индивидуални читатели и 2 колективни групи. Клуб „Сръчни ръце” се класира на ІІІ –то място с цитати от българската авторка Мария Проданова, а Стефка Николаева спечели ІІ – ро място с цитати от чуждата писателка Хана Тъниклифт.

През октомври се проведе и V-ти Национален преглед на любителските народни хорове и групи за обработен фолклор „Ганчо Михов”- Първомайци 2021. Заради епидемията от Ковид 19 съставите се представиха онлайн с видеозаписи на народни песни. Компетентно жури в състав акад. Крум Георгиев, Ваня Монева- диригент и Мария Велева- председател на НЧ „Иван Вазов- 1893” оциняваха изпълненията. В категорията „Народни хорове” ЖФГ „Осъмски ритми” беше класирана на ІІІ –то място.

„Бъдете здрави, уважаеми читатели и самодейци! Продължавайте да поддържате жив българският дух и слово, и народното песенно творчество!“, казва Петранка Стефанова.

Снимка: личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: