Екип от лекари от ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ върна обонянието на елитно лудогорско гонче

10.11.2021 9:40

Животоспасяваща манипулация, извършена от екип от лекари от плевенската ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ, върна обонянието на елитно българско лудогорско гонче. От дясната ноздра на Рони, верния ловен другар на полк. Данаил Диков, те извадиха 12-сантиметрова клечка. Клечката е стояла 2 седмици в носа на Рони, като е застрашавала обонянието и зрението на кучето.


С тънката сонда на новия гастроскоп на клиниката лекарите са видяли с камера критичната ситуация и са извършили навременно животоспасяващата манипулация. В операцията са участвали д-р Даниела Асенова, д-р Антонио Петков и д-р Георги Асенов.
„По принцип, това е специфична и рядка манипулация. За първи път вадим такава голяма клечка, като за 10 години не сме срещали такъв случай. Ако не бяхме махнали клечката, тя щеше да остане и загние и да порази цялата носна структура.“, коментира д-р Асенов.


С гастроскопа лекарите от плевенската ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ работят вече 2 години. С него се спестяват по-тежки операции на пациентите, които са свързани с отваряне на стомаха. Така се скъсява много и периодът на възстановяване.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: