Подготовката за изборите върви по план в област Плевен, машините за гласуване ще са 416

08.11.2021 17:10

Подготовката за изборите, които ще се проведат на 14 ноември, в област Плевен протича нормално, спазват се всички срокове. Това заяви днес Василка Митева, председател на Районна избирателна комисия – Плевен по време на проведена в Областна администрация организационна среща за подготовката за изборите. Участие взеха различни институции, които имат отношение към нормалното протичане на изборния процес.

В област Плевен право на глас за изборите имат 236 760 души, поясни Митева.  В 272 секционни избирателни комисии /СИК/ в областта ще се гласува с една машина, с две ще са в 72 СИК, а с хартиени бюлетини в 49 секции. Общо очакваните машини за изборите са 416. Все още не е ясен броят на допълнителните СИК, които ще  бъдат сформирани в болници, затворите, домове за възрастни хора, подвижни и други, но там гласуването няма да е с машини.

В най-голямата община в областта – Плевен право на глас имат 120 268 избиратели. Секциите с по две машини са 63, а с по една – 92, без машини ще премине вотът в девет СИК.

Митева подчерта, че по тяхно искане, ЦИК е разрешила в трите секции в село Буковлък гласуването да е с по две машини.

Председателят на РИК – Плевен посочи, че не е имало възможност да се проведе присъствено обучение на членовете на избирателните комисии и то е проведено онлайн заради противоепидемичните мерки. При предаването на изборните материали и книжа членове на РИК ще могат да отговарят на въпроси на членове на СИК, ако има неясноти.
От „Информационно обслужване“ подчертаха, че 20 оператори ще обработват данните в изборната нощ в зала „Плевен“.

Общо 476 000 бюлетини се очаква да пристигнат утре в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: