Министър Везиева участва в среща с местната власт и бизнеса в Плевен

05.11.2021 16:32

Днес в Плевен се проведе среща на местната власт и бизнеса с министъра на икономиката Даниела Везиева. Тя бе придружена от заместник-министъра на икономиката Красимир Киряков и директор дирекция „Икономическа политика“ Желяз Енев.

Бизнесът и местната власт в Плевен трябва да се обединят около две тематични области заразвитие в следващите пет години, заяви министър Даниела Везиева. 

Областният управител Марио Тодоров откри дискусията, на която официални гости бяха кметът на град Плевен Георг Спартански и заместник-кмета Стефан Милев. Темата на срещата бе насочена към предизвикателствата пред българските компании в условията на Covid-19 и възможностите за сътрудничество и изсветляване на бизнес средата, а инициативата за отворена дискусия бе на Министерство на икономиката.  Коментира бе и Планът за възстановяване и устойчивост и перспективите за развитие на Плевенския район в неговия контекст.

Министър Везиева очерта в основната рамка Плана, в който на база анализи са изведени две основни тематични области за развитие на област Плевен – мехатроника и индустрия на здравословен начин на живот и биотехнологии. Сред останалите възможности са зелената икономика, производството на машинно оборудване, на електрически изделия, метални изделия, облекла, хранителни продукти. Хуманната медицина, строителството на сгради и  ресторантьорството са допълнителни фактори за подпомагане на местната икономика.

Теми на дискусията бяха още сериозният дисбаланс между Северна и Южна България и преодоляването му, Иновационната стратегия за интелигентна специализация, необходимостта от дуално обучение поради липсата на кадри във важни направления, както и представената инициатива на Министерството на икономиката „Община без корупция”.

Снимки и информация: Областна администрация – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: