Великолепна картина на Цар Симеон Велики подари кметът на Община Левски – Любка Александрова на ОУ „Максим Горки”

02.11.2021 15:16

Днес кметът на Община Левски Любка Александрова подари на ОУ „Максим Горки” внушителна картина на Цар Симеон Велики по повод 60 годишнината на училището и Деня на народните будители.
С бурни аплодисменти ученици и учители получиха подаръка – великолепната творба на художника Иво Панов, заредена с духа и величието на една епоха. Картината е копие на шедьовъра на художника летописец на националната ни памет – Димитър Гюдженов. В радостното вълнение спонтанно бликнаха и стиховете „Аз съм българче…”
Любка Александрова : „Всяко едно от нашите училища, всяко българско училище трябва да има картина на Цар Симеон Велики, защото тази личност, този човек в българската история е истинската еманация на българския дух – и като държавник, и като книжовник, и като човек ,който в живота си дълбоко е осъзнал, как духа на един човек и един народ е възможността да има държава … Българският дух трябва да бъде в душата и сърцето на всеки български ученик, в лицето на най-великия български държавник…” Портретът на Цар Симеон Велики притежава и СУ „Крум Попов” – подарък по повод юбилейна годишнина.


Директорът на ОУ „Максим Горки” Даниела Георгиева откри тържеството с огромна благодарност към кмета на община Левски и автора на портрета – художника Иво Панов.
„С таланта си Иво Панов ни прави съпричастни на великата картина на Димитър Гюдженов.“, благодари на художника г-жа Александрова.
„Цар Симеон Велики е дал старт на духовното израстване на българския народ и нека тази изключителна българска личност да остане в сърцата и душите ви!“, пожела г-жа Александрова като честити 60-годишния юбилей на училището и празника на народните будители.


Истинско, радостно предизвикателство за художника е била идеята на кмета на общината да нарисува във внушителни размери шедьовъра на Димитър Гюдженов.Творбата му беше посрещната с радостни възгласи „БЛАГОДАРИМ!“ и аплодисменти от учениците, безспорно въздействие от красотата на картината, величието на българския цар и таланта на художника.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: