Плевенчани почетоха делото на будителите

01.11.2021 12:22

С поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов в двора на едноименното училище днес плевенчани почетоха делото на будителите.

„Будителите, които ние, българите, с този уникален празник ценим, са показали, че книгата трябва да е преди мускулите. Във време като днешното, когато избуяват всякакви мераци, които нямат нищо общо с образованието, науката, изкуствата, културата, а с меркантилното и материалното, е дваж по-нужно да имаме здрава, образована и интелигентна нация, която да е равностоен конкурент на другите народи, защото народ без образование, без култура, без наука, няма бъдеще“. Това каза пред журналисти кметът Георг Спартански. Той заедно със зам.-кмета Стефан Милев и Димитър Митев, директор на СУ „Иван Вазов“ поднесоха цветя.

Спартански припомни, че „заветът на нашите будители е да бъдем умни и трудолюбиви, да уважаваме тези, които са ни оставили историята, буквите, писмеността, развиват науката“.
„Будителите в едни по-трудни време в тъмата на робството, в мизерията и недоимъка са надмогнали себе си и личното, за да работят за общото. Такива будители ни трябват днес и ще ни трябват винаги“, заяви плевенският кмет.

Заради ковид ограниченията тази година в Плевен не се проведе официален ритуал. От Общината поканиха гражданите да изразят своята почит към делото на будителите през целия ден с поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: