Инж. Атанас Върбанов: Да спрем хаоса, докато не е станал чудовищен!

01.11.2021 14:00

Едно интервю с инж. Атанас Върбанов, кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС от 15 МИР – Плевен. Г-н Върбанов е роден в Плевен и през цялото си съзнателно съществуване е прекарал в родния си град – Плевен (с изключение на 6 месеца военна служба в Шумен и 5 години в Русе, като студент.) Машинен инженер, книгоиздател със сериозна печатарска база. В ГЕРБ е от учредяването на партията. Председател е на училищното настоятелство на престижното ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен. Семеен с две деца, които е убеден, че ще предпочетат да останат в родния Плевен. Офицер от запаса.


– Защо избрахте отново ПП ГЕРБ и какво означава понятието „партии на статуквото“?
– Надявам се, че вече никой не би се усъмнил в безпрекословната ми принадлежност към Партия ГЕРБ. Подобен въпрос в една страна с развита демокрация би бил безпредметен и несъстоятелен. Но тук в България, все още е общоприето участието в политиката да е синоним на далавера. Досега винаги съм се стремял да го опровергавам, ще се опитам да го направя и сега. И нека е ясно: ще продължавам да съм в партия ГЕРБ, не само защото съм един от учредителите ѝ, а защото отвътре виждам, че партия ГЕРБ се развива и се променя, учи се от грешките си и все повече залага на можещи и морални хора, които са способни безкористно да протегнат своята ръка към обществото. Да не говорим, че е абсолютно безпринципно и унизително човек да променя възгледите си пред всяка една новосъзданена възможност. И като пребоядисана калинка да прескача от партия в партия. Не мога да си помисля подобен акт, а камо ли да го направя. В този случай праволинейността е принципна и позитивна. Имам изградени граждански позиции и притежавам волята да ги отстоявам до последно.
Не мисля, че партия ГЕРБ може да бъде сложена в графата партия на статуквото. Според тълковния речник статукво означава: „Трайно установено положение в обществото; липса на промени“. Обозримо ГЕРБ тотално промени държавата за своето 12 годишно управление! Нека се огледаме: навсякъде обновени градове и села, площади, детски градини, градски транспорт. Ако продължа да изреждам, това интервю ще отнеме няколко часа. Доходите се вдигнаха многократно. Брутният вътрешен продукт на България счупи всякакви рекорди. Преди месец беше отчетен абсолютен връх в износа на произведена в България продукция. Кой създаде предпоставките всичко това да си случи? Партиите, които фалираха държвата ли? Или партиите на промяната, които изпяха безславно и скоросмъртно лебедовите си песни?
– Трябва ли новия парламент „на всяка цена“ да сформира правителство и къде и как виждате мястото на ПП ГЕРБ в него?
– Да, време е България да има действащ парламент и редовно правителство, но не на всяка, а на разумна цена. Неспособността на партиите на протеста да сформират управление на страната в рамките на два парламента и отказът на президента Румен Радев да бъде медиатор на политическия процес доведоха до безпрецедентна политическа криза. В ситуация на дестабилизация на държавата разделението в обществото се задълбочи, управлението на здравните, икономическите и социалните предизвикателства беше изпуснато от контрол и България загуби ценно време, за да се справи с тях. Разрушаването на политическия диалог и липсата на политическото пространство, в което партиите да намерят допирни точки помежду си, се превръща в основно предизвикателство пред българското общество. Докато политическата криза не бъде разрешена по пътя на възстановяването на диалога и изграждане на национално единство, нито една от съпътстващите множество кризи няма да намери своето решение. Първата стъпка за излизането от политическата криза е рестартиране на президентската институция и избор на нов и читав президент. Втората стъпка е създаване на ясно парламентарно мнозинство, което да излъчи ефективно антикризисно управление. ГЕРБ може да направи и двете стъпки, като загърби тяснопартийните интереси, да води конструктивен диалог със своите опоненти и да използва целия експертен и политически потенциал, който има, за да помогне за по-бързото възстановяване на страната. Убеден съм, че след тези два избора ГЕРБ ще е първа политическа сила и с управленския си опит и с разум, а не с инат, ще съумее да консолидира около себе си мнозинство в парламента, което да излъчи правителство.


– Коментарът Ви за настоящата здравна, икономическа и енергийна криза?
– Безполезното служебно правителстово ни сътвори криза 4 в 1. Енергийна, финансова, здравна и политическа. Със своята безпрецедентна некомпетентност произведе тотален хаос. Има ли изобщо нужда от коментар? България върви назад с неумолима скорост. И няма кой да удари спирачките. Хорато се питат: Има ли пилот в самолета?; Изобщо някой кара ли влака? Правителството, назначено от Румен Радев, бълва едно след друго неадекватни и милиционерски решения, които вместо да ни избавят от кризите, създават невъобразим и непреодолм хоас. Затъваме. Вече всеки го изпитва на собствения си гръб. Тотален ступор. Несправяне! Колко още епитети трябва да използвам…? Управляващите в момента и гравитиращите около тях партии са обсебени единствено от отглаголното съществително „изчегъртване“. Те нямат време. Ние също. Ние от ГЕРБ предложихме адекватните и полезни мерки за излизане от кризите. Те обаче не ги приеха. Безпрецедентно. Партия ГЕРБ е доказала, че има пълен капацитет за справяне с кризи с адекватни управленски решения и действия. Избирателите помнят и знаят това.
– Ващата позиция за ваксинацията и последната ограничителна заповед на здравния министър и зелените сертификати?
– Ваксините спасяват човешки животи. Безспорно. Те трябва да са достъпни, но не и задължителни. Мога да изброя редица причини, поради които човек не може и не бива да се ваксинира: Здравословни, религиозни, възрастови и т.н. Със същата успешност мога да изброя и редица причини, поради които човек трябва да се ваксинира: хора в риск; хора със заболявания; хора над 65 години. Живеем в свободна страна, в която всеки има право на избор. Неваксинираните са отговорни към обществото само, ако имат наеадекватно поведение относно мерките и не спазват правилата. Затова двете основни стъпки, които трябва да направим, са на първо място – засилена информационна кампания сред населението относно ваксинацията, и второ – контрол върху спазването на противоепидимиологичните мерки, защото, и ваксинираният и неваксинираният разнасят еднакво вируса. Вирусът е смъртоносен и много опасен и трябва много да се се пазим. Използването на надеждни предпазни средства е задължително. Това е лично мое мнение. А аз не съм медицинско лице. Трябва да се вслушваме повече в мнението на лекарите. Необмисленото и милиционерско въвеждане на здравния сертификат от министър Кацаров по този начин, обаче, даде нов голям необратим тласък на хаоса в държавата. За съжаление.


– Отново става актуална темата за рестарта на АЕЦ Белене. За или против? Аргументите Ви?
– Строителството на АЕЦ Белене трябва да се възобнови незабавно. Ядрената енергия не произвежда въглеродни емисии, тя е гарант за устойчива енергетика и достъпен ток за всички. Тя пази природата чиста. Строителството ѝ пък ще изпрати плевенската икономика в нова орбита – тази на регионите с най-високи доходи. Ако АЕЦ – Белене не е факт след 10 години, в България тогава токът няма да достига, дори в АЕЦ Козлодуй да се инсталират още 3000 Мвт мощности. От друга стана плевенска област вече има въпиюща нужда от голям стратегически обект. Обект, който да е фактор за устойчива и възходяща икономика. Да не забравяме, че в град Белене вече са инвестирани милиарди за самата АЕЦ (за строителство и вече закупено оборудване) и за изградената за целта инфраструктура, а това в днешното време на постоянно покачващи се цени не е вече без значение. Освен всички доводи ето още един: Европа ни прати Франс Тимерманс, за да ни каже официално, че оттук нататък създаването на нови ядрени мощности е изцяло в наши ръце. Европа най-вероятно категорично предпочита ядрената енергетика пред въглищната. Вятърната енергия се оказа вярът работа, а фотоволтаиците със сигурност помагат, но при облачно време и през нощта са безсилни. Имам информация, че вече е налице стратегически инвеститор, който е заявил твърдото си, подплатено с финансови възможности намерение. Оттук нататък е само въпрос на политическа воля нещата да се случат. Моята роля на народен представител от Плевенска област е да подкрепя безпрекословно това.
– Защо смятате, че след 10 години в България ще има недостиг на ток?
– Всяко едно новооткрито производство, за което се борим и искаме да се случи, носи със себеси своята потребност от енергия. На бизнеса му необходим ток. От друга страна електромобилите навлизат все по-агресивно на пазара и техният дял постоянно ще се увеличава осезаемо. Ако след 10 години само 30 процента от автопарка на България е електрически, не ми се мисли откъде ще дойде този ток. Ами ако са 50 или повече процентите… А има и друго. В момента токът в България е един от най-скъпите в Европа. Кой чужд инвеститор е луд да дойде тук и да гради производствени мощности при тази скъпа енергия. Големите чужди инвеститори правят ювелирни проучвания преди да направят решителната си крачка към реални действия. Като започне строителството на АЕЦ – Белене, като в АЕЦ – Козлодуй се добавят още енергоблокове… Какво по-хубаво от това. И не на последно място атомните централи са още един сигурен гарант – гарант за мир.


– Какви трябва да бъдат мерките за подпомагане на бизнеса в условия на криза. Има ли ПП ГЕРБ готова програма или алгоритъм от конкретни стъпки?
– Рекордно високите цени на електрическата енергия станаха причина за затваряне на заводи и спиране на производства. Това води до фалити на бизнеси във всички сфери от икономическия живот на страната. Въпреки, че още през лятото ГЕРБ предупреди за подобно негативно развитие на ситуацията служебния премиер Стефан Янев, в актуализацията на бюджета не беше предвидена мярка за подкрепа на бизнеса и гражданите. Сега правителството предлага компенсации на бизнеса, но казва, че не може да ги изплаща преди нова актуализация или преди приет бюджет за 2022 г. Това означава, че бизнесът и гражданите вече са изложени на ударите на кризата без защита от държавата поне още няколко месеца. Аз лично, като представител на бизнеса на прима виста се сещам за няколко мерки: 1. Премахване на ДДС на енергията за периода на кризата. 2. Спешно емитиране на ваучери, които да се раздадат на бизнеса, с които да си платим част от тока. 3. Улеснени процедури за монтаж на фотоволтаични централи с цел за собствено ползване. 4. Директни договори с установени цени с големи производители с АЕЦ и т.н. Сигурен съм, че едно правителство на ГЕРБ веднага би реагирало и помогнало на бизнеса. Не искам да си помисля дори, кокво ще стане с цената на тока за населението след Нова година.
– Една от Вашите каузи е продължаване на санирането. Смятате ли, че ако ГЕРБ не са на власт, то другото управление ще го спре?
– Определени искономически кръгове се опитаха със своето влияние да пренасочат европейските средства за саниране, но ГЕРБ предотврати това. Имаше заявки от другите партии санирането да продължи, но… при 20 процента самоучастие. Това означава, че ако 1 живущ в блока не може или вече си е санирал сам жилището (а със сигурност има такива), то това саниране би било невъзможно за всички останали. Концепцията на ГЕРБ е санирането ДА Е БЕЗПЛАТНО ЗА ВСИЧКИ, както беше по време на нашето управление, през което санирахме 1 932 многофамилни жилища с общо обновена площ 10 938 679 кв.м., в които живеят близо 130 000 семейства. В програмата ни за бъдещо управление е заложено това да продължи с още по-голям капацитет и вече с възможност за саниране на еднофамилни жилища. Аз живея в панелен комплекс и виждам какво огромно значение има санирането за хората, живеещи в панелни блокове. Жилищата стават енергийно ефективни, домакинствата спестяват пари, а градската среда вече е красива. Един град не се състои само от централна част. Време е да се помисли за сериозни инвестиции в „спалните“ на хората – именно жилищните комплекси. Специално в „Сторгозия“ и „Дружба“ в Плевен има какво много да се прави. Инициирах екип, с който отговаряме на повиквания и напълно безплатно правим разяснявания на желаещите, как да си подготвят документацията и обясняваме какви са стъпките за санирането. Повтарям, правим го напълно безплатно. Всеки, който има нужда от това нека ме потърси в офиса на ГЕРБ – Плевен.
– Как бихте приобщили всички избрани 9 депутати от 15 МИР Плевен да работят за региона и формират мнозинства в партиите си за вземане или подкрепа на стратегически решения, свързани с област Плевен и Северозапада?
– В някои европейски държави депутатите седят на банките не по партийни групи, а по региони. Готов съм да направя такова предложение в Парламента. Ще се опитам да обособя неформална общност на плевенските депутати, да обсъждаме стратегии и да работим за областта, от която сме избрани. Но това зависи до голяма степен от избирателите – дали ще дадат своето доверие на хора, които досега са успявали да се справят с предизвикателствата, а не са издигнати само защото са партийци.
– Коментар на казуса „Кирил Петков“?
– Това, че съм подал молба за развод, не означава, че съм разведен. И децата го осъзнават. Непрекъснатите смехотворни оправдания на министъра, който всъщност се оказва, че не е бил никакъв министър, разсмиват всички ни, освен хората, които са му повярвали. Човечецът направи харакири не само на себе си, а и на цялата новосформирана от него партия. Сега е редно да върне всичко, което е взел от държавата: заплати, осигуровки, командировъчни, да плати бензина, с който се е возил и т.н. И трябва публично да се извини на всички нас. Ще видим дали ще го направи. С този си акт той постави въпросът дали новосъздадената от него партия ще се появи на политическата карта изобщо или тя просто беше мъртвородена. С този си акт той засили по нанадолнището предизборната кампания на един от кандидат президентите. Слава Богу, конституционният съд си е на мястото. Да напишеш документ с невярно съдържание и с ясно съзнание да го подпишеш, откъдето и да го погледнеш си е престъпление. Не казвам, че той няма други качества. И Ал Капоне е бил добър човек.


– В предишни избори винаги имате внушителни преференциални резултати. Какво ще кажете на потенциалните си избиратели, решили да Ви дадат персонално своето доверие този път?
– Ще ви кажа, че времето ни неумолимо изтича. Нека в изборния ден – 14 ноември – направим съдбовния избор между интелект и ограниченост, между възпитание и когнитивен дефицит, между стабилност и хаос.
Нека изберем спокойствието пред несигурността, да дадем път на доказаните професионалисти и да оставим измамните самозванци да се лутат в своето вечно бъзпътие, да приемем протегната ръка вместо юмрука на омразата и разделението.
Да кажем ДА на иновациите и НЕ на консерватизма, да предпочетем финансовите възможности вместо бедността, да прегърнем здравето и категорично да отхвърлим риска!!!
Имаме правото да избираме и носим отговорност за всеки наш избор пред себе си, децата си и обществото!
ДА НАПРАВИМ НУЖНИЯ ИЗБОР, ЗАЩОТО ВАЖНИ СМЕ НИЕ, ВАЖЕН Е ГРАДЪТ, В КОЙТО ЖИВЕЕМ – ПЛЕВЕН! Ключът е в нашите ръце!
Инж. Атанас Върбанов
Гласувайте с №32 и преференция № 107 – Атанас Кръстев Върбанов, на предстоящите избори на 14 ноември!

Въпросите зададе Иван Илиев
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: