Кметът на Червен бряг поздрави учителите и дейците на културата за празника на будителите

01.11.2021 10:13

Кметът на Община Червен бряг д-р Цветан Костадинов поздрави учителите и дейците на културата по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

Уважаеми учители,
Уважаеми дейци на културата,
Днес България отбелязва Деня на народните будители.
Ден, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Този празник ни препраща към българските ценности, към народната памет и се обръщаме към най-здравите и най-дълбоки корени на българската духовност.
Богатата ни история и култура е запазила имената на много бележити българи, дарили ни със светли мисли и примера на собствения си живот в името на израстването на народа ни и които с гордост можем да определим като народни будители.
Поздравявам всички вас – техните следовници, съвременните народни будители, които работите за запазване на техните завети и националната ни идентичност. Убеден съм, че Вие с гордост продължавате и развивате тяхното дело.
Благодаря Ви за всеотдайността, за отговорността Ви към бъдещето, за възрожденския дух, който поддържате неуморно и за примера, който давате самите Вие – това е днешната високоотговорна мисия на българските учители като носители и пазители на ценностите, като продължители на делото на Народните будители.
Пожелавам Ви здраве и сили, за да изпълнявате благородната мисия да пазите и съхранявате жив копнежа за нови хоризонти в образованието и културата. Не спирайте да будите съзнанието на младото поколение и да ги посвещавате в това да пазят уникалното нематериално културно богатство!
Честит празник!
С уважение,
Д-р Цветан Костадинов
Кмет на Община Червен бряг
#тагове:

НАЙ-НОВИ: