Триумфална победа за артшкола „Колорит“ на Международния конкурс „Голещи 2021“ в Румъния

29.10.2021 8:31

Триумфална е победата на плевенската арт школа „Колорит“ на Международния конкурс “Голещи 2021“   в Румъния. Това научихме от Майя Ананиева, арт педагог и ръководител на школата.

Най-високото отличие „GREAT PRIZE“ е присъдена на осемгодишната Мишел Михайлова за пастелната творба “Митологичен вълк“. На  Емануела Кунова – 10г.  е присъдена „SPECIAL PRIZE”  за пастелната рисунка “Приказен хамелеон“. С първа награда и златен медал е отличен Дарин Димитров – 8 г. за живописната творба „Юнак убива змея“. Почетна награда печели Цветомир Маринов за рисунката „Бухал от легендите“.

Темата, по която са рисували деца и младежи от цял свят е била “Митологични животни в историята на моята страна“. Творбите на плевенските деца са се състезавали с творбите на хиляди участници от близо 40 страни. Конкурсът се организира от известния Етнографски музей на открито „Голещиi“. Музеят се намира в имението – семейна резиденция от 1640 година на едно от най-ярките семейства – боляри на Румъния -Голеску.

Идеята на организаторите на конкурса е да се съхрани народната идентичност на различните нации, затова всяка година темата е различна, но винаги свързана с историята, културата, традициите и обичаите на народите, добави Ананиева.

Международната изложба е експонирана в Галерията „Голещи“ и е част от  мащабната програма, която осъществява музеят.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: