Едно училище с будителски дух

29.10.2021 12:14

Няма друг народ, за който духовността, книжовността и просвещението да са тъй съдбовни, както за българския. Ето защо 1 ноември в ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен не е просто празник, а поредица от стойностни инициативи, които пробуждат любознанието и родолюбието у децата.


Седмици по-рано те проучиха живота и делото на българските книжовници и борци за свобода и изработиха красиви проекти за свой любим будител от плеадата на просветители, духовници, писатели и борци за национално освобождение и самостоятелна църква.
Учениците от III В клас с класен ръководител г-жа Грамова подготвиха радиопредаване, в което Александър Стефанов, Деница Колева, Пламена Сотирова, Ема Костадинова, Матео Войнов и Весела Петкова разказват за живота на българските будители и историята на празника.
Под ръководството на г-жа Валентина Николова, учител по музика, класът засне виртуален поздрав от песни и стихове за народните будители.
Учениците от клуб „Млади възрожденци“ при ИНУ „Христо Ботев“ в гр. Плевен, с ръководители г-жа Галя Георгиева и г-жа Деница Костадинова отбелязаха Деня на народните будители с онлайн програма от стихове и песни, посветени на българските герои от славното ни минало. По този повод подготвиха проекти и картини, с които е направена изложба в училището.

Седмицата, посветена на народните будители, завърши с поднасяне на цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в двора на училището. Своите изяви младите ботевци посветиха на 90-годишния юбилей на училището.
Директорът на ИНУ „Христо Ботев“- Плевен, г-н Цветелин Горанов, поздрави учениците и учителите с този най-български празник и им пожела да съхранят и пренесат през годините пламъка на българския дух, да помнят примера на нашите достойни предци и да черпят вдъхновение за делата си от тях.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: