Първа самостоятелна изложба на Илияна Чернаева в Къща на художниците

28.10.2021 10:31

Илияна Чернаева е родена в гр. Плевен през 1989 г. Тя учи в СОУ”Ст. Заимов”, в паралелка с усилено изучаване на рисуване, по-късно завършва Професионалната гимназия по облекло и тестил “Хр. Бояьджиев”. Логично продължава образованието си във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “Графика”, във Факултета по изобразително изкуство. Получава бакалавърската си степен през 2013 година и пет години по-късно завършва магистратура в Нов български университет – специалност “Илюстрация и графични технологии”. Илияна работи три години в издателство “Скорпио”- София, като илюстратор, а сега в “Ивко дизайн”, Плевен.


Художничката има през годините много участия в групови изложби – местни, национални и международни. Тя участва в няколко издания на Биеналето на малките форми в Плевен; няколко са и участията ѝ в Международното биенале на хумора и сатирата, Габрово; в изложбите рисунки “Конферанс” в Стара Загора, Казанлък и Велико Търново; в 7-ми Салао Медплан де хумор, Бразилия; в ХІІ-то Международно биенале “Йосиф Айсер” – Плоещ и много други.
В Къщата на художниците е подредена нейната първа самостоятелна изложба. В експозицията са включени графики, рисунки, акварели, детска илюстрация, колажи. Художничката използва разнообразни техники, за да пресъздаде своите виждания. Рисунките, линогравюрите, акварелите и др., ни въвеждат и в света на възрастните, и в света на децата, една особена амалгама, чрез която тези светове се сливат. Графичните изображения, носят много силни внушения. В тематиката ѝ неизбежно присъстват природата, човеците и животните. Персонажите ѝ имат свой характер –
те са изразителни, не статични, запомнящи се.


Особено привлекателни са детските илюстрации. Близки до начинът, по който децата възприемат света, възпитаващи усет и вкус към красивото. Този вълшебен свят е интересен и на децата със своята приказност, и на възрастните с връщането към детството.
Самостоятелната изложба на Илияна Чернаева ще остане в Къщата на художниците до 16 ноември. Можете да се потопите в нейния приказен свят в залите на галерията, която е отворена за всички почитатели на изкуството от вторник до събота включително, от 10 до 18 часа – без прекъсване. Средствата от евентуалните продажби ще бъдат дарени на Animal Help Pleven.
Не забравяйте, че трябва да спазваме противоепидемичните мерки. В галерията ще можете да влезете само при наличието на сертифакт за ваксинация; зелен сертификат за преболедуван Ковид; отрицателен антигенен тест или отрицателен PCR.


Татяна Любенова, уредник
в Арт център – Къща на художниците, Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: