Нора Рашева участва в Европейско онлайн първенство по класически шахмат

25.10.2021 7:52

Завърши Европейското онлайн първенство по класически шахмат за момчета и момичета от 8 до 20 години. Единствената представителка от Плевен беше състезателката на СКШ „Плевен XXI“ Нора Рашева, която въпреки проблемите в здравословно отношение в началото на шампионата и лошия старт от 2 поредни загуби, събра сили и завърши с представяне 4 точки от 9 възможни в групата до 14 години. Това съобщи треньорът Христинка Илиева от СКШ „Плевен XXI“ .

За разлика от миналогодишните етапи на световния шампионат, в които състезателите играеха от домовете си, тази година всяка държава организира хибриден център – място, където се събират играчите и играят на индивидуален компютър. За България това беше столичен хотел, където да представят страната се събраха 34 национала. Първенството се проведе от 15 до 21 октомври в 9 кръга при контрола 90 минути с добавено време на всеки ход под ръководството на 5 членен съдийски състав в залата. След напрегнатата 9 кръгова битка българската група успя да спечели един сребърен медал и още 4 класирания в челните десетки.

Радостта с призовото си класиране донесе състезателят на ШК „Чесбомб“ Цветан Стоянов, който се състезава при младежите до 18 години. Треньор на най-успешно представилия се български шахматист е гросмайстор Александър Делчев, който оказа ценна помощ и в подготовката на нашата състезателка по време на първенството. Успешно представяне за България направиха още Виктория Радева – 6-то място при девойките до 20 години, Никола Кънов със 7-мо място в групата на 14-годишните момчета и Диляна Иванова с 9-то място при 14-годишните момичета.

В Европейския шампионат се включиха общо 900 състезатели от 33 федерации, които играеха от 58 одобрени хибридни места. БФШ 1928 успешно осъществи проявата и вече разполага със собствено техническооборудване за подобни турнири, което дава нови възможности, докато отшуми пандемията от Ковид -19.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: