Празник е! Днес се почита Свети Лука – покровител на художниците

18.10.2021 7:07

Apostol

На 18 октомври църквата почита Свети апостол и евангелист Лука, който е смятан за пръв християнски иконописец и покровител на всички художници. Свещеното предание говори, че той нарисувал две икони: на Света Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите Първовърховни апостoли Петър и Павел, като по този начин сложил началото на църковната иконопис за слава на Божията Майка и на всички светии.

Освен дванадесетте апостоли, които навсякъде следвали Исус Христос, Синът Божий избрал още седемдесет ученици и ги пратил да проповядват Неговото учение по градове и села. В числото на седемдесетте ученици бил и Свети Лука.

Свети апостол Лука бил спътник на Свети апостол Павел при мисионерските му пътешествия. От Рим апостолът на народите, Павел, пратил послания дo християни от различни места. В тях той нарича апостол Лука „лекар, многообичан и брат, когото възхваля цялата Църква”.

От Рим Свети Лука се отправил за Египет, където в град Тива устроил християнска църква, известна по-късно със своята многочисленост и светост. Той основал и много други църковни общини в Египет, като лекувал не само телесни, но и душевни страдания.

Днес имен ден празнуват Златка, Златина, Златан, Лука.

Честит празник!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: