Темата за кризите и катарзиса събра млади и утвърдени учени в Плевен

15.10.2021 15:52

Млади и утвърдени учени се събраха днес в Плевен за участие в научна конференция „Кризите като катарзис“. тя се организира т Регионалния историческия музей /РИМ/ в Плевен, съвместно с Историческия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

„Българинът е свикнал или да живее в криза, или в спомен за криза или да очаква криза“, каза при откриване на конференцията чл.-кор.проф.д.и.н. Иван Илчев, който е и научен ръководител.

„Кризите са занимавали историци, политолози и културолози от 18 век насам, това не е нова тема. Резултатът от кризите е различен според ситуацията. Някои завършват с крах както войната, която води Парагвай със своите съседи, или Втората световна война за Германия и Япония. Понякога от кризите се излиза така както след Втората световна война канцлерът Ерхард успява за 4-5 години да превърне Германия в най-проспериращата страната в Европа“, каза още проф. Илчев.

Директорът на Регионалния исторически музей, д-р Володя Попов изтъкна, че обществената история е сериозна банка от опит и възможности, които в определен момент трябва да бъдат изведени към обществото като послания. Кризата е предизвикателство, но и анализ за възможностите на обществото как може да се справи с нея, подчерта д-р Попов.

Сред гостите на откриването на конференцията бяха зам.-областният управител Иван Петков и кметът Георг Спартански.

„В момента имаме рядкото съчетание на всички видове кризи. Най-популярното е да кажем, че сме в здравна криза, но тя не е единствена – имаме икономическа, финансова, политическа, емигрантска и дори морална криза на обществото“, подчерта в изказването си пред участниците кметът.


Научният форум ще продължи и утре. Той включва дискусия за политически, социални и стопански кризи, за културните измерения на екстремните ситуации в историята. Участие ще вземат млади и на утвърдени учени, които ще изразят своите гледни точки по поставената тема.

Материалите от конференцията ще бъдат издадени в самостоятелен сборник.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: