Петковден е!

14.10.2021 7:07

Православната църква чества на 14-ти октомври празника Петковден. Tой е в чест на Светицата Петка Българска. Името й произлиза от славянската дума „петък“, петият ден от седмицата. Счита се, че е свободен превод и пълно съответствие на името „Параскев“ или „Параскева“ („петък“, в смисъл на подготовка за празника).

SAMSUNG DIGIMAX A403
В християнската религия Преподобна Параскева-Петка Епивацка, Търновска (X-XI в.) е светица и отшелничка, родена в семейството на българи в тракийския град Епиват, разположен на Мраморно море. Още като момиче тя чула в църквата думите от Евангелието: “Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме следва!” Тия думи на Христа я развълнували силно. Замислила се и решила да ги изпълни.
След като родителите й починали, Петка раздала имуществото им на бедните и се посветила на Бога в малък храм в Иракли. След пет години отишла да се поклони пред гроба Господен в Палестина, след което се заселила в Йорданската пустиня. В преклонна възраст се завърнала в родния си град Епиват, където починала. Епиватци я погребали вън от града като чужденка. На мястото, където били заровени мощите й, станали много чудеса: слепи проглеждали, сакати прохождали, болни от тежки болести оздравявали. През 13-ти век Иван II Асен пренесъл мощите на Петка Параскева в Търново. По-късно след завземането на българската столица от турците те били занесени във Видин. След като и Видин паднал под турска власт, мощите били отнесени в Сърбия. През 1521 година Сюлейман Великолепни превзел Белград и изпратил костите на светицата в Цариград. Век по-късно те били предадени на румънския управник Йо Василий. И до сега мощите на светицата почиват в град Яш, Румъния.
В християнската митология Света Петка се почита като закрилница на децата, покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене. В периода от Петковден до Димитровден народната традиция забранява на жените да кроят и шият дрехи за своите близки.
Гадаене за зимата се прави на Петковден: Ако на Петковден е студено, зимата ще е мека. Ако листата на дърветата окапят до Петковден, зимата ще е люта.
Имен ден празтуват Петко, Петкана, Петка, Параскева, Пенка, Пенчо, Пеньо

#тагове:

НАЙ-НОВИ: