Учениците от ОУ „Максим Горки“ се включиха в инициативата Походът на книгите

13.10.2021 13:20

От началото на учебната година в  ОУ „Максим Горки“ – Левски стартира инициативата „Походът на книгите“. Тя се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерство на образованието и науката. Целта е създаване на интерес към книгата, формиране навици за четене, придобиване на по-задълбочени познания в областта на литературното наследство и съвременната литература, съобщават от училището.

Във връзка с инициативата са проведени различни срещи. На открито, в двора на училището, на учениците от 1 и 2 клас с класни ръководители Боряна Ангелова и Силвия Чолакова, Даринка Ангелова и Лили Стефанова гостува  Виолета Ламбева- дългогодишен учител в училището и настоящ педагог в ЦОП – гр. Левски. Тя успя да заинтригува малките първокласници, като с много любов, увлекателно и артистично ги запозна с героите от приказката „Горската аптека“ от Лила Захариева. Второкласниците с интерес слушаха„Мъдростта на старците“ и достигнаха до извода, че народните приказки са извор на мъдрост, добавят от ръководството на ОУ „Максим Горки“.

Гост при учениците от 4 а клас, с класен ръководител Галина Кирилова, бе кметът на Левски Любка Александрова. Занятието  бе съпроводено с интересни задачи –подреждане на думи в изречения, мисли за  книгата, провеждане на   дискусия на тема „Ползите от четенето всеки ден“. Организирана бе  и викторина с литературни герои, както и представяне на герой от любима книга.Четвъртокласниците не пропуснаха и Молбата на книгата, за да си напомнят, че е важно да пазят книгите.

Александрова прочете стихотворението „България“ на  Георги Джагаров, а стихотворението „Обич“ на Дора Габе рецитира заедно с учениците. Те от своя страна прочетоха произведения, които обичат.

На раздяла Любка Александрова им подари „Приказна книга“ – книга, в която приказките са написани от деца и си пожелаха още срещи заедно.

Учениците от 4 б клас с класен ръководител Снежина Василева подготвиха четивото „ Карнавал в гората“ на Леда Милева и го  представиха  на по-малките ученици от 1 и 2 клас.

Вълнуващ момент от тазгодишното издание  на „ Походът на книгите“ е инициативата „Известни българи четат на деца“. Поради ковид мерките актьори, певци, спортисти, журналисти застават пред екраните и четат  онлайн произведения на учениците. От този интересен подход се възползваха нашите третокласниците с класни ръководители Камелия Григорова и Гюлчирай Мустафова се срещнаха по друг начин с книгите.

Учениците от 3.а клас слушаха приказката за „Малката русалка“ и „Скъсаните обувки на принцесата“ от актьора Христо Гърбов, а  учениците от 3.б клас се запознаха с писателя Георги Тенев, който им представи откъси от произведението „Джелсомино в страната на лъжците“ на Джани Родари.

От вълшебния свят на книгите учениците разбраха, че четенето е важно, защото развива мисълта ни, дава ни безкрайни знания и уроци, като същевременно поддържа ума ни активен.Четенето е повече от умението да разчитаме думи и изречения. То е завладяващо, увлекателно и преди всичко полезно занимание.

Учителите от ОУ „Максим Горки“- Левски поздравяват всички ученици за активното им участие в  инициативата „Походът на книгите“ и им пожелават приятни минути сред книгите.

Снимки: ОУ „Максим Горки“ – Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: