На 8 октомври отбелязваме Деня на българската стенография

08.10.2021 7:03

8.10 stenografiq

8 октомври е Ден на българската стенография. След Освобождението за новосъздадения български парламент били необходими стенографи. Българска стенография нямало, затова правителството поканило словенеца Антон Безеншек да създаде такава.

Антон Тома Безеншек е словенски езиковед, публицист, специалист по стенография и учител, работил през по-голямата част от живота си в България. Известен е като ученият, който е приспособил стенографската система на Габелсбергер към южнославянските езици.

По покана на българското правителство, след като е бил препоръчан от своя колега Спас Вацов, Безеншек се мести в новоосвободеното Царство през 1879 г. и започва работа като главен стенограф в Народното събрание в София. Съгласява се на по-малка заплата от тази, която би могъл да взема като преподавател. На 25 септември (стар стил) 1879 г. провежда първия курс по стенография в България.

През 1884 г., по донос на един от учениците си, Безеншек е уволнен от работата си в Народното събрание, но вместо да приеме предложенията за връщане в Словения и Хърватска, решава да се премести в Пловдив, тогава столица на Източна Румелия. От 1885 до 1905 г. работи в тамошни гимназии.

Безеншек се връща в София през 1906 г. Продължава да бъде активен учен, издава много публикации и преводи и преподава в Софийския университет от 1911 г. и остава там до смъртта си през 1915 г.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: