При голям интерес премина честването на 70 години от признаване на породата Дунавски кон

06.10.2021 16:02

При голям интерес премина събитието, което се състоя в село Победа, посветено на 70 години от признаването на породата Дунавски кон в България. „Победа за дунавския кон в България“ бе слоганът, с който Националната асоциация по коневъдство и Асоциация „Дунавски кон“ отбелязаха годишнината.

Акцент бе изложението и излъчването на шампионите от българската порода Дунавски кон за тази година. В надпреварата участваха 26 екземпляра от породата, които бяха разделени в три категории за оценяване. Успоредно с излъчване на шампионите се проведоха и няколко съпътстващи празничния повод инициативи като откриване на изложба, посветена на историята на породата Дунавски кон със стари архивни снимки и племенни книги, засаждане на дръвчета на „Алея на дунавците“ в село Победа, благотворителна инициатива за деца, ползващи хипотерапия и връчване на отличителни плакети на коневъди и спортисти с особен принос в опазване и развитие на българската порода.

Гости на празника бяха Георги Йорданов, директор на Изпълнитена агенция по селекция и репродукция в животновъдството към МЗХ, кметът на община Долна Митрополия, Поля Цоновска и на село Победа Даниела Александрова. Своите приветствия отправиха Стефан Бурджев, който съдейства за организацията на събитието и от зооинженер Зорница Петкова от Асоциация „Дунавски кон“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: