Приключиха за тази година спасителните проучвания на последната средновековна българска столица

05.10.2021 11:49

Приключиха за тази година спасителните проучвания на последната средновековна българска столица. Археологическите разкопки на „Никополска крепост“ се осъществиха по инициатива на община Никопол.

Проучванията бяха водени от специалисти от РИМ – Плевен: Венко Иванов, Владимир Найденов, Тинка Кръстева, студента по археология Серхан Реджебов, дейно участие взеха и общински служители, доброволци, работници, студенти, учители и ученици.
В резултат на проведените разкопки успя да се почисти сектор от южната крепостна стена и две от проучените кули. Бе открит нов участък от средновековната крепостна стена. Проучвания се осъществиха и във вътрешността на крепостта, където бе открито жилище от късно османския период.
Освен архитектура, бяха открити и находки като монети, върхове от стрели, елементи на бита. Интерес представляват надгробна плоча и жертвеник от римския период, които са преизползвани при строежа на средновековната крепостна стена и кули. Предстои тяхното пренасяне в дворното пространство пред настоящата обществена колекция на Никопол.
Предвижда се археологическите проучвания да продължат и през следващата година.
Това информират от РИМ-Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: