ВВВУ „Георги Бенковски“ получи сертификат за обучение на пилоти и за гражданската авиация /снимки/

01.10.2021 13:32

Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ „Георги Бенковски“ получи сертификат за обучение на пилоти и за гражданската авиация. Документът бе връчен днес на бриг. ген.Юлиян Радойски, началник на висшето училище от Боян Петков, представител на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ по време на тържествената церемония за полагане на военна клетва на курсантите първокурсници от 75-тия випуск на висшето училище.

„Tози сертификат ни дава право да обучаваме пилоти и за гражданската авиация. Обучението е включено в учебната програма на курсантите, които заедно с дипломите си за висше образование ще получат и дипломи, международно признати, даващи им право да оперират във въздушното пространство по цял свят“, уточни ген. Радойски. „Нашата цел е да достигнем във ВВВУ международни нормативи, за да бъде признато обучението ни в целия свят“, коментира той.

Бриг.ген.Юлиян Радойски, областният управител Марио Тодоров и зам.-командирът на ВВС бриг.ген. Петьо Мирчев прерязаха лентата на реновирания корпус „А“, обновен с отпуснатите близо 800 000 лв. от Министерство на отбраната.


Тържествена клетва днес положиха 47 курсанти – 15 от тях започнаха обучението си по специализация „Летец-пилот“, а останалите – по пет специализации – „Ръководител на полети (Щурман – управление на въздушното движение)“, „Летателни апарати и авиационни двигатели“, „Летищно осигуряване“, „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“, „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“. Във випуска осем са девойките, които ще усвояват основните авиационни специализации – две за „Летец-пилот“, една – „РВД“, а пет – инженерни специализации.
На церемонията бяха посрещнати гости от Министерство на отбраната /МО/, аташетата по отбрана на САЩ, Румъния и Виетнам, от структурите на Българската армия, авиационни организации, държавните и общински власти, военно-родолюбиви и партньорски организации, родители и близки на курсантите.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: