28 септември – Международен ден на правото да знам

28.09.2021 7:05

pravo

Решението за създаването и утвърждаването на 28 септември като специален ден за застъпниците за свобода на информацията е взето в последния ден от международната работна среща „Прилагане на законодателството за достъп до информация. Съдебни практика“, проведена на 26-28 септември 2002 г. в София. В нея участват представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 страни – Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Индия, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Румъния, Словакия, САЩ, Унгария и Южна Африка, както и представители на международни организации, работещи в тази област.

На 28 септември 2002 г. е учредена и Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията, на която Програма Достъп до Информация (ПДИ) е съосновател и член. Членовете на новоучредената мрежа приемат меморандум за целите и начина на нейната работа. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация членовете на мрежата решават да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам.

Днес в нея членуват над 200 организации и групи от целия свят, които обменят информация и опит и участват в международни инициативи за популяризиране на правото на свобода на информация и подобряване на стандартите в областта на свободата на информация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: