Над 100 хил лв. изплатени обещетения на граждани, пострадали от градушката в Червен бряг

25.09.2021 15:24
Над 100 хил лв. изплатени обещетения на граждани, пострадали от градушката в Червен бряг. Това се посочва в подробния доклад, който кметът д-р Цветан Костадинов изпрати до служебния зам.-министър преседател по обществения ред и сигурност, служебния министър на вътрешните работи, до председателя на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС и до областния управител на Плевен,информират от Пресцентъра на Община Червен бряг.
В доклада е поместена обобщената актуализирана информация за щетите, нанесени на сградния фонд на частни и обществени имоти, в следствие опустошителната буря с градушка, изсипала се на 1 юли в град Червен бряг и част от селищата на общината. Подробно са описани и действията, предприети от Общината за справяне с кризисната ситуация.
Разкритият Кризисен пункт е приел общо 908 заявления и сигнали от физически и юридически лица, жители на община Червен бряг, с описани щети по сградния фонд.
Благодарение на оперативната работа на сформираните две общински комисии за опис и оценка на щетите, причинени от градушката, бе изготвен подробен протокол, който даде яснота за нанесените материални поражения на сградния фонд. Констатираните от комисиите щети за гр. Червен бряг, Пети квартал, местностите „Маркова могила” и „Ежков връх”, както и за трите кмества – Лепица, Сухаче и Горник са показателни за размера на природното бедствие. Счупени: 83 305 броя керемиди; 168,03 кв.м стъклопакета и 1846, 9 кв.м стъкла, както и 1614 бр. капаци на покриви.
Община Червен бряг още в първите дни инициира провеждането на кампания за набиране на средства за подпомагане на пострадалите домакинства от опустошителната буря с градушка на 01.07.2021 г. в гр. Червен бряг като бе оповестена сметка за даряване на средства. Тя беше обявена на официалния сайт на Общината и разпространена в местни и регионални печатни издания, а дарените средства по нея, към 17 септември 2021 г., са в размер на 29 700 лв. – от физически и юридически лица. В доклада се посочва и решението на Общинския съвет в Червен бряг за създаване на Фонд за подпомагане на гражданите за справяне с последиците от градушката, в който съветниците участваха с 93 800 лв. – от гласуваните вътрешнокомпенсаторни промени по бюджета на Община Червен бряг за 2021 г.
С цел улесняване транспортирането на строителните отпадъци от ремонтните дейности, в следствие на бурята, бе изготвен график и уведомени гражданите къде да бъдат складирани. Създадена бе стройна организация за извоздане на падналите дървета и клони, на изпочупените стъкла и керемиди, която продължава да действа и към момента.
​От Доклада става ясно, че за сметка на Община Червен бряг, до Регионалното депо за отпадъци в Луковит, са извозени 120 890 кг. строителни материали, събрани от настъпилата кризисна обстановка, като са направени общо 51 курса.
​Повременната заетост към Община Червен бряг също е включена в извозването на строителните отпадъци. А направените до момента допълнителните разходи от Звеното – за гориво и допълнително наетите транспортни средства за извозването им, са на стойност 1373 лв.
За сметка на общинския бюджет са извършени неотложни ремонтни дейности на покривната конструкция на храм „Св. Софроний Врачански“ в гр. Червен бряг, както и на покрив и фасада на параклиса към храма.
Осъществените ремонтни дейности на двете сгради са на стойност 16 275 лв.
В сградата на МБАЛ – Червен бряг също в спешен порядък се подменени счупените от бурята стъклопакети, на стойност 501, 00 лв.
В административната сграда на Община Червен бряг, подменените след бурята стъклопакети са над 10 бр., равняващи се на сумата от 1 195 лв. Ремонтирана е също така увредената от бурята покривна конструкция на Детската педагогическа стая, както е извършен и вътрешен ремонт на обща стойност 2 826 лв.
Кметът на Община Червен бряг е представил и подробна справка за състоянието на сградния фонд на обществени сгради – училища, детски градини, социални услуги, спортни бази и читалища на територията на гр. Червен бряг, в която е посочил какви действия е предприела Общината за отстраняване на щетите.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: