Отличиха лекар и болница в Плевен с най-много поставени ваксини срещу коронавирус

21.09.2021 12:16

МБАЛ „Сърце и мозък“ и общопрактикуващият лекар д-р Свежа Цветкова бяха отличени днес за най-висок резултат при ваксиниране на населението срещу коронавирус в област Плевен. Церемонията се състоя в зала „Плевен“ на Област администрация.  Грамотите за постигнатите резултати и съпричастност към имунизационната кампания срещу COVID-19 в България бяха връчени от областния управител Марио Тодоров.
В специализирания имунизационен кабинет на болница „Сърце и мозък“ са извършени 7711 ваксинации. Личният лекар д-р Свежа Цветкова е направила над 750 имунизации на свои пациенти като практиката й включва 3000 души.


Административният директор на болница „Сърце и мозък“, Мартин Митев отчете, че на ден в специализирания кабинет в лечебното заведение се правят по около 10-20 имунизации. „Когато участваме в кампанията за ваксиниране на открито в почивните дни на площад „Възраждане“, се правят по около 100 дози. Има нещо объркано в кампанията, но това не е на местно ниво“, отбеляза Митев. Според него хората трябва да получават повече информация за ползите на ваксинирането. Към момента в интензивния сектор за пациенти в тежко състояние с COVID-19 в МБАЛ „Сърце и мозък“ няма нито един имунизиран.

Д-р Свежа Цветкова подчерта, че като лекар винаги е вярвала на ваксините. Тя добави, че интерес към имунизацията срещу коронавирус има и сред нейни пациенти на 16-17 години. По-рядко обаче към нея се обръщат за ваксиниране по-младите пациенти, които смятат, че възрастта и липсата на хронични заболявания е предпоставка да прекарат леко инфекцията.


„Плевен продължава да стои добре във ваксинационната кампания“, подчерта д-р Илиян Минчев, директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Според него това е и една от причините областта да е една от петте, която все още не е достигнала заболеваемост от 250 на 100 хиляди население на 14-дневна база. Към днешна дата заболеваемостта от коронавирус за Плевенска област е 233 на 100 хиляди.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: