Международно признат учен посети Медицинския университет в Плевен

21.09.2021 10:39

Международно признатият учен проф. д-р Джордж Дж. Нетто, ръководител на Катедрата по патология в Университета в Бирмингам, Алабама, САЩ и главен редактор на сп. „Modern Pathology” в посетил Медицинския университет в Плевен. За това съобщиха от Пресцентъра нависшето училище.

По покана на ректора на МУ-Плевен проф. Нетто е разгледал Центъра за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия. По време на посещението проф. д-р Савелина Поповска, ръководител на Департамента по персонализирана медицина, е демонстрирала на госта как функционират новите лаборатории в Центъра за компетентност – за 3D принтиране и биопринтиране, за прецизна онкология и геномна медицина, за прецизна патология с методи на телепатология и морфометрия.

Проф. Нето се е срещнал с екипа от специалисти в Департамента по персонализирана медицина за обсъждане на бъдещи съвместни проекти, в които той ще се включи като външен консултант. Визитата на международния учен е завършила с кратка обиколка в Телекомуникационния ендоскопски център, където той се е запознал с високотехнологичните методи на обучение – 3D медицинска маса за виртуални дисекции и 3D студио за обучение и демонстрации на Хирургия на живо. Професор Нето е останал възхитен от интересния Музей на минимално инвазивната хирургия.

На финала на посещението си в МУ-Плевен проф. Нето е бил посрещнат от зам.-ректора по научноизследователската дейност доц. д-р Галя Ставрева и зам.-ректора по европейска интеграция и международно сътрудничество доц. д-р Диана Пендичева, с които е обсъдил възможностите за бъдещо партньорство. Гостът е бил удостоен с плакет на МУ-Плевен за успешно партньорство като символ на полагане на основите на добро сътрудничество с Университета в Бирмингам, Алабама, САЩ, в сферата на обучението и академичния обмен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: